Za.12-12: Feestelijke onthulling laatste Zilverstad Rotonde

Op zaterdag 12 december wordt de laatste van de vijf Zilverstad Rotondes onthuld. Op de rotonde Diamantplein verschijnt het kunstwerk ‘Van de Salmen en de silver’, een ontwerp van beeldend kunstenaar en goud- en zilversmid Ruud Vos.

Ruud Vos: “Dat Schoonhoven dé Zilverstad is, is uniek. Dat het ook een zalmstad was, is minder bekend. Met die dubbele historie wilde ik iets doen. Voor de rotonde ontwierp ik een zalm, uitgevoerd in verschillende diktes draad. Het gebruikte materiaal – hoogglans roestvrij staal dat elektrolytisch gepolijst werd tot het een zijdeglans kreeg – geeft het kunstwerk een mooie zilveren uitstraling. Het ontwerp heeft robuuste lijnen; je moet het gevoel krijgen dat de zalm omhoog springt en dat het water langs zijn zijden omlaag loopt.”

Het programma
Bir Muste, voorzitter van Stichting Zilverstadrotondes: “Omdat we met deze laatste rotonde een bijzonder project afsluiten, is het programma extra feestelijk.”
Om 15.30 uur start ‘de Vijfrotondenloop’, georganiseerd door Avantri. De start en finish is op het terrein van Kommer Kluswijs, naast de rotonde Diamantplein. Om 16.45 uur wordt de rotondekunst officieel onthuld door Bir Muste, oud-burgemeester Dick de Cloe en burgemeester Tjerk Bruinsma. Om 17.00 uur is de opening van de Nacht van het Zilver met de installatie van de nachtburgemeester en de bekendmaking van het winnend ontwerp van de ambtsketen van de gemeente Krimpenerwaard. Het feest bij het Diamantplein wordt om 17.30 uur afgesloten met een vuurwerkshow door Kommer Kluswijs. Daarna kan iedereen met fakkeldragers naar het centrum voor de Nacht van het Zilver.
Op deze speciale avond zijn alle kunstwerken op de rotondes aangelicht.