Za.12-09: Kunst en ambacht bij de Goudse vrijmetselaars: open huis

Voor het vierde achtereenvolgende jaar vallen Open Monumentendag en de Dag van de Vrijmetselarij samen. Het thema van beide dagen gaat over ‘kunst en ambacht’. De vrijmetselaars hebben daaraan nog toegevoegd ‘en inspiratie.’ Alle reden om zaterdag 12 september eens een kijkje te nemen bij de Goudse vrijmetselaars in de Nicolaas Beetsstraat (Korte Akkeren).

De oorsprong van de vrijmetselarij ligt in de kathedralenbouw, waar Leerlingen als steenhouwer, Gezellen ook als metselaren en Meesters als architecten het ambacht van de bouw beoefenden. Bij deze uitvoerende arbeid kwam in de loop der tijden ook meer geestelijk gerichte arbeid, die vervolgens de overhand kreeg. In die geestelijk gerichte arbeid, ook wel speculatieve arbeid genoemd, speelden en spelen symbolen en gebruiken die zijn ontleend aan diverse ambachten een belangrijke rol. Deze arbeid wordt ook wel de ‘koninklijke kunst’ genoemd, een (spirituele) levenshouding voor velen. Nu, meer dan 250 jaar oud, is de Vrijmetselarij een moderne springlevende broeder- èn zusterschap en een inspiratiebron voor mannen en vrouwen. Vrijmetselaren voelen zichzelf symbolisch als ambachtslieden, die aan het betere in zichzelf en in de wereld moeten werken.

Om 11:00, 12:30, 14:00 en 15:30 uur zal in de werkplaats van het Goudse logegebouw een kort ritueel worden opgevoerd in de stijl van de vrijmetselarij, waarna met leden van gedachten kan worden gewisseld. Vragen kunnen uiteraard ook worden gesteld.

Bezoekers zien ambachtelijke werktuigen en een aantal kunstvoorwerpen, die typisch bij de vrijmetselarij horen. Zij kunnen kennis nemen van de rijke historie van deze wereldwijde beweging.

Wanneer en waar?
– Zaterdag 12 september 2015 van 10.00 tot 16.30 u.
– Logegebouw, Nicolaas Beetsstraat 2, 2802 NA Gouda (in de wijk Korte Akkeren, tegenover de PLUS-supermarkt).