Za.12-03: 1000 Lente in Zegveld en de Meije

Op zaterdag 12 maart organiseert Staatsbosbeheer een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van Zegveld en de Meije. De deelnemers maken tijdens de wandeling een reis door de tijd. Elke ontdekkingstocht begint met een goede voorbereiding.

De deelnemers worden ontvangen in eetcafé de Halve Maan met een kopje koffie of thee. Na een korte inleiding vertrekt de groep per auto (carpoolen) naar de locatie waar de wandeling begint. De wandeling gaat via een eeuwenoude houtkade naar de rondweg en door de weilanden weer terug. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd en laat de deelnemers speciale elementen zien.

De deelnemers gaan naar de schraallanden van de Meije, één van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er ca. 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim. De schilders van de Haagse School vonden deze kleurrijke weidse polders met prachtige luchten niet voor niets zo boeiend.

De deelnemers verzamelen vanaf 9.45 uur bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20, 2411 PP in de Meije waar ze om plm. 13:00 uur weer terug zijn. De excursie begint om 10:00 uur en er zijn parkeerplaatsen bij de school aan de Hazekade. De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen € 8,00 en € 3,00 voor deelnemers tot 12 jaar. De deelnemers dienen zich aan te melden via www.groenehartcentrum.nl of via telefoon nr. 06-23774925 (tijdens kantooruren). Goede wandelschoenen en verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan.