Za.10-09: Jaarlijkse dag van de vrijmetselarij

Aanstaande zaterdag 10 september is de jaarlijkse dag van de vrijmetselarij. Deze dag valt altijd samen met de Open Monumentendag. Niet veel mensen weten wat achter de meestal gesloten deuren van Logegebouwen gebeurt. Maar zaterdag is daarover meer te horen als diezelfde deuren een dag wijd openstaan. In het Gouds Logegebouw staat aan de Nicolaas Beetsstraat 2, in Korte Akkeren, tegenover de PLUS-supermarkt. De mannenloge ‘De Waare Broedertrouw’, de vrouwenloge ‘De Waterspiegel’ en de gemengde loge ‘Pythagoras’ zullen de bezoekers graag ontvangen.

Het thema is dit jaar ‘Iconen en symbolen’; hetzelfde als dat van de Open Monumentendag. Dit thema zit de vrijmetselaars als gegoten. De vrijmetselaarsarbeid staat er bol van! Iedereen kent wel het beeldmerk van de passer en de winkelhaak. Maar wat betekenen die? Een tipje van de sluier: de winkelhaak leert ons te staan in de juiste verhouding tot de medemens en ‘het hogere’. De passer leert ons de juiste maat te hanteren in ons handelen en denken. En zo gebruiken de vrijmetselaars veel meer symbolen, niet alleen ontleend aan de bouw, maar ook gebruiken zij de zogenaamde lichtsymboliek. (Op bijgaande prent staat een grote hoeveelheid symbolen van vrijmetselaars!)

Tijdens de Open Monumentendag zullen diverse symbolen worden getoond en worden er demonstraties van de werkwijze gegeven om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Voorts zijn er de hele dag presentaties, rondleidingen door het gebouw en kan er worden gesproken met zowel mannelijke als vrouwelijke vrijmetselaars. Het gebouw is open van 10.00 u tot 16.30 u.

Advertisements

Vrijmetselaren leren zichzelf zien als een ruwe steen. Daaraan moeten je net zo lang werken tot er een kubusvormige bouwsteen uit ontstaat, als symbool van het betere in jezelf. Daarna moeten je op weg om die bouwsteen samen met andere menselijke bouwstenen in te passen in het gebouw van een betere wereld. Het oude gezegde: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, past dus goed bij de vrijmetselarij. In loges vinden de leden de inspiratie voor hun dagelijks bestaan; zij ervaren in de loge broederschap en verdieping. Het gezelligheidsaspect wordt daarbij zeker niet vergeten.

Meer informatie: www.goudse-vrijmetselarij.nl