Van 9 januari t/m 30 juni 2016 is in Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto’s en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland. De conservator van de Friedensbibliothek/ Antikriegsmuseum in Berlijn Brandenburg begon in 1989 – samen met een twintigtal medewerkers – een speurtocht naar de vergeten geschiedenis van deze Duitsers. Een verhaal over jonge mannen die – meestal in Polen en Wit-Rusland – het niet met hun geweten in overeenstemming konden brengen om executies van onschuldige burgers uit te voeren. Deze principiële houding moesten zij met de dood bekopen.
Uit vergeelde familiealbums kwamen foto’s en (laatste) brieven tevoorschijn, waaruit een beklemmende tentoonstelling werd samengesteld. Geschiedenissen, die in het ene geval getuigden van een intense geestelijke worsteling en in het andere geval van een bijna naïeve eenvoud. Soms was het lastig om het materiaal in handen te krijgen. De familie wilde er dan niet aan herinnerd worden, dat een van hen als dienstweigeraar terechtgesteld was.
Tijdens de tentoonstelling is een brochure met de uit het Duits vertaalde, vaak ontroerende teksten van de tentoonstelling beschikbaar (1 euro). De teksten zijn genummerd, zodat ze makkelijk in de brochure zijn terug te vinden.
De expositie wordt uitgebracht door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, dat nauwe banden met de Friedensbibliothek/Antikriegsmuseum onderhoudt. Een van de vele ‘Peace museums’ die er in de wereld te vinden zijn en waarvan het onderlinge netwerk INMP, International Network of Museums for Peace, in 1998 door de VN als een NGO werd erkend.
Wij danken het Fonds Vredesprojecten voor hun bereidheid om deze expositie te helpen financieren.
Adres: Museum voor Vrede en Geweldloosheid/ Verzetsmuseum Zuid Holland
Turfmarkt 30 Gouda
Open: di t/m vr 10 – 17, za 12 – 17 uur.
Gratis rondleidingen voor scholen.
Info: 020 – 668 18 68/ 66 55 333 (Hein van der Kroon)