Za. 05 en Zo 06-09: Van alles te doen bij Museumwerf Vreeswijk

Op 5 september in Vreeswijk Authentieke Dag én op 5 en 6 september Werfweekend “Stoom en Diesel” bij Museumwerf Vreeswijk

Een en een is drie!
Het geheel is soms meer dan de som der delen. Toen vorig jaar om organisatorische redenen werd besloten om het Werfweekend van de Museumwerf Vreeswijk in hetzelfde weekend als de Authentieke Dag te houden, bleek dat een groot succes te zijn. De twee activiteiten bleken elkaar enorm te versterken. Het resultaat van deze symbiose was een gezamenlijk bezoekersaantal dat de 10.000 ruim overschreed. Mede om deze reden werd besloten om dit jaar de Authentieke Dag en het Werfweekend weer in hetzelfde weekend te houden. Beide activiteiten zijn goed te bereiken voor rolstoelhouders en gratis.

Authentieke Dag Vreeswijk
Op zaterdag 5 september van 09.00 – 17.00 uur wordt voor de 6e keer een Authentieke Dag georganiseerd in het historische schippers- en sluizendorp Vreeswijk. Deze Authentieke Dag markeert de start van de Vreeswijkse Septemberdagen. Op deze dag staan oude vervoersmiddelen centraal en worden vroegere ambachten en gebruiken gedemonstreerd. De deelnemers zullen vanaf 09.00 uur ontvangen worden. Om 11.00 uur vertrekken de deelnemers en maken een mooie rondrit van ca. 60 km door de regio. Voor tractoren zal de rondrit ca. 30 km zijn. Rond 13.30 uur zullen zij weer in Vreeswijk terugkeren voor een static show. Het wordt een zeer gezellige dag waar je kunt struinen langs de kramen met oude ambachten, je kunt genieten van oude auto’s en kunt neerstrijken op een van de gezellige terrasjes die Vreeswijk biedt. Ook muziek zal niet ontbreken.
Voor meer info: www.activiteitenvreeswijk.nl.

Werfweekend Museumwerf Vreeswijk
Op zaterdag 5 van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 6 september van 12.00 – 17.00 organiseert de Museumwerf Vreeswijk weer haar jaarlijkse Werfweekend. Het thema dit jaar is Stoom en Diesel. Een gezellig en leerzaam kijk- en doeweekend voor groot én vooral voor klein.
Voor de kleintjes zijn er weer de befaamde peddelbootjes waarin ze veilig en zelfstandig een vaartochtje maken in onze binnenhaven. Als ze daar genoeg van hebben, kunnen ze tijdens stoomworkshops hun eigen stoombootje maken. Houden ze meer van wind, dan maken ze gewoon een zeilende klomp. Eenmaal in elkaar gezet en gedroogd, kunnen de zeil- en de stoombootjes veilig te water in een apart bassin. Ook kunnen de kinderen geschminkt worden als stoere zeebonk compleet met een ‘tatoeage’ op hun arm. En er kunnen rondvaarten gemaakt worden op een heuse sleepboot.
Er zijn spectaculaire stoommachines te zien, zoals de 26 meter lange emmerbaggermolen ‘Friesland’; de stoomspuit ‘Gorinchem’, die getrokken wordt door twee echte Zeeuwse paarden. Ook onze eigen motorenexpositie is voor de eerste keer toegankelijk voor het publiek. Dit en nog veel meer op het gebied van Stoom en Diesel kunt u zien, horen en ruiken tijdens het Werfweekend.

Ook is de varende modelbouwclub Het Anker aanwezig met demonstraties van hun prachtige modelboten.
In ons museum is naast het thema Stoom en Diesel een fototentoonstelling over 100 jaar Prins Hendrik Schippersinternaat te zien.

Het Werfweekend wordt muzikaal omlijst door de aanstekelijke deuntjes van een heus stoomorgel, optredens van het shantykoor Nootdweer, het Nieuwegeinse zeemanskoor De Brulboei, de dames van het koor Fun Unlimited, het muziekorkest Kunst na Arbeid en door leden van de Trekzakacademie.

Natuurlijk is de vaste expositie ook te bekijken en is ons Theehuys met terras geopend voor een gezellig hapje en een drankje.
De Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Parkeren op het terrein is alleen mogelijk voor personen met een fysieke beperking. Parkeren in de buurt is wel mogelijk. Voor programma en routebeschrijving zie www.museumwerf.nl