Za.04-07: Orgelconcert Sint Jan

Organist Christiaan Ingelse opent de serie orgelconcerten 2015 op de zaterdagmiddag in de Sint-Jan. Deze gratis orgelconcerten duren voort tot 5 september. Er spelen musici die tot de top van de de Nederlandse organisten gerekend mogen worden.

Christiaan Ingelse bespeelt op 4 juli alle orgels van de Goudse Sint-Jan en het concert is tegelijkertijd ook de presentatie van een pasgeleden verworven kist-orgel, dat gebouwd werd door orgelbouwer Henk Klop. Verder bespeelt Ingelse het koororgel en natuurlijk het befaamde Moreau-orgel.

Ingelse speelt werken van Nederlandse componisten als Sweelinck, Van Noordt, Bastiaans, en Andriessen. Ingelse geeft tevens de première van een eigen compositie en een compositie van Abraham den Dunnen. De compositie van Ingelse is een Passacaglia, een variatievorm waarbij het thema in de bas ligt. In Portugal en Spanje vond deze compositievorm haar oorsprong in een Folia, een opzwepende dans. Bij Bach en Buxtehude werd de Passacaglia statig en voornaam. Ingelse verenigt beide stijlen van de felle Folia en de statige Passacaglia. Dat resulteert in een spannende compositie.

Goudse Sint-Jan, zaterdagmiddag 4 juli, aanvang 16:00, entree gratis