Za. 04-03: GouweHart Orkest in Hoge Gouwe

Het GouweHart Orkest speelt op 4 maart twee cantates, van J.S. Bach en van Ch. Graupner. Een cantate is een kort muziekstuk van enkele delen met (klein) orkest en zang, in dit geval de warme stem van de Australische sopraan Bethany Shepherd. Het eerste deel van de Bachcantate is erg bekend geworden als het prachtige begin van de vaak gespeelde Brandenburgse concerten van Bach.
In de achttiende eeuw werden cantates uitgevoerd als onderdeel van de kerkelijke dienst. In dit concert staat de muziek op zichzelf. Er wordt wel een korte inleiding gehouden die wat meer vertelt over de muziek en de tekst begrijpelijker maakt.
Het GouweHart Orkest speelt al jaren semi-professionele concerten in Gouda en omstreken. Afgestudeerde musici spelen er samen met vergevorderde amateurs. Als stichting stelt het zich ten doel om klassieke kwaliteitsmuziek toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom is de toegang voor dit concert gratis, er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Hoewel Johann Sebastian Bach door vele muziekliefhebbers en -kenners wordt gezien als de allergrootste componist ooit, is dat tijdens zijn leven niet altijd zo geweest. Graupner, die nu redelijk onbekend is, werd zelfs boven Bach verkozen. Dat ging als volgt:
De functie van cantor in Leipzig was in de achttiende eeuw voor een musicus zeer begerenswaardig. De cantor leidde het kerkkoor en was verantwoordelijk voor de muziek in vier Lutherse kerken. Ook verzorgde hij de kerkmuziek en de muziek voor wereldse gebeurtenissen, zoals verkiezingen of eerbetoon.
In de zomer van 1722 kwam de functie vrij, die Bach uiteindelijk in april 1723 zou krijgen, maar pas nadat er vele andere kandidaten waren, en Telemann en Graupner de voorkeur kregen boven Bach. Maar de toen al beroemde Telemann kreeg een nóg beter aanbod, en Graupner kreeg geen verlof van zijn broodheer.
In de gemeente werd gezegd dat “Als men de beste niet kan krijgen, moet men dan maar een gemiddeld iemand nemen.” Bach was toen al 38 jaar oud.
En zo begon Bach vanuit Leipzig het ene meesterwerk na het andere te schrijven tot zijn dood in 1750.

In het cantateconcert van het GouweHart Orkest op 4 maart kunt u cantates beluisteren van de twee toenmalige rivalen.

Advertisements

Programma:
J.S. Bach, Cantate BWV 52: Falsche Welt, dir trau ich nicht
Ch. Graupner, Cantate Ach Gott und Herr
Locatie: Oud Katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107
Aanvang: 16:00 uur
Toegang: vrijwillige bijdrage.