Za.01-11: Natuurwerkdag in Zuid-Holland

Op zaterdag 1 november is de Natuurwerkdag in Zuid-Holland. Deze dag wordt dit jaar in Zuid-Holland gecoƶrdineerd door De Groene Motor, een samenwerkingsverband dat vrijwilligerswerk in natuur, landschap en erfgoed ondersteunt.
Op meer dan 50 locaties in de provincie gaan vrijwilligers aan de slag in hun groene leefomgeving.

Wilgen knotten op De Koeneschans in Vlist
De Koeneschans, een voormalig schanseiland in het riviertje de Vlist, is een van de weinige overgebleven landschapselementen van de Oude Hollandse Waterlinie. Het eilandje is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. Het Zuid-Hollands Landschap heeft de Koeneschans recentelijk verworven en maakt bij het onderhoud graag gebruik van de inzet van vrijwilligers. Op het eiland staan mooie knotwilgen die geknot moeten worden en daar wordt op zaterdag 1 november aan gewerkt. Het werk op deze locatie is dan ook een mooi voorbeeld van behoud van waardevolle landschapelementen en erfgoed door inzet van vrijwilligers. Veel hiervan zijn aangesloten bij de natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard, maar iedereen kan op de Natuurwerkdag aansluiten om mee te helpen.

Handen uit de mouwen in Haastrecht
Er is veel animo voor vrijwilligerswerk in de buitenlucht, maar er is ook veel leuk en nuttig werk te doen. De Koeneschans is inmiddels al volgeboekt, maar voor veel andere locaties is aanmelding nog mogelijk. Bijvoorbeeld voor herstel van de Overtuin van Bisdom van Vliet in Haastrecht. Dit 19 eeuwse pand doet tegenwoordig dienst als museum en beschikt over een oude overtuin in landschapstijl. Herstelwerkzaamheden bestaan hier uit het afzetten van hakhout en het onderhoud van een haag.

Het landschap heeft u nodig
Het landschap is van ons allemaal, maar het onderhoud gaat niet vanzelf. Daar is veel voor nodig. In Zuid-Holland werken jaarlijks meer dan 2200 vrijwilligers regelmatig aan het onderhoud van hun groene leefomgeving. Op zaterdag 1 november kun je zelf ook een handje meehelpen. En van dichtbij kennismaken met het landschap waarin je woont, werkt en/of recreƫert. Je kunt ervaren hoe leuk het is om samen met anderen een paar uurtjes te werken aan een mooi stukje natuur. Doe ook mee en kijk op www.natuurwerkdag.nl voor een locatie in de buurt.

Meer informatie en aanmelden
Geef je op voor wat misschien wel het leukste zaterdaguitje van het jaar is. Ervaring is niet nodig! Kijk voor meer informatie over locaties, (kinder-) activiteiten en aanmelding www.natuurwerkdag.nl.