Z0. 3-9: Bienvenue op de Museumwerf!

Nieuwegein – Zaterdag 2 (10.00 tot 17.00 uur) en zondag 3 september (12.00 tot 17.00 uur) houdt Museumwerf Vreeswijk weer haar jaarlijkse Werfweekend. Dat is het gezelligste kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. De toegang is gratis.

Dit jaar hult het Werfweekend zich in Franse sferen en is voor deze gelegenheid gedoopt tot “Bienvenue op de Museumwerf!”. Er zijn diverse activiteiten. Zo kunt u onder meer zelf aan de Franse slag bij het oer-Franse spel pétanque, gespeeld onder leiding van de Nieuwegeinse Pétanquevereniging. De Franse keuken is wereldberoemd. Daarom is er culinair ook e.e.a. te beleven. Wat dacht u van crêpes, versgebakken op een échte oude scheepscombuis?! Natuurlijk zijn er ook nog diverse andere Franse lekkernijen. Ons Theehuys met binnen- en buitenterras, schenkt voor deze gelegenheid ook een heerlijke Franse wijn.
Op het werfterrein komt u rijdend Frans erfgoed tegen zoals een Traction Avant of een Méhari. Muziek is er ook. Trekzakspeler Wouter Kuyper geeft acte de présence met onvervalste Bretonse muziek.
En heeft u altijd al een karikatuur van uzelf, partner, ouder, kind of buurman willen hebben, grijp uw kans! Speciaal voor Bienvenue op de Museumwerf! vertoont een echte karikaturist zijn kunsten.

Des enfants
Kinderen zijn ook van harte welkom bij Bienvenue op de Museumwerf. Voor hen zijn er tal van interessante activiteiten. Zo kunnen zij zelfstandig varen in de veilige en kindvriendelijke handraderbootjes. Bij de workshop bootjes bouwen kunnen kinderen een zeilklompje verven of zelf een stoombootje bouwen en na afloop mee naar huis nemen. Ook kunnen zij meedoen met de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag. En nog veel meer.

Spits
Natuurlijk staat de Spits, het Franse binnenvaartschip bij uitstek, centraal. U kunt er een of meer in het echt bewonderen!
In tegenstelling tot wat de typeaanduiding suggereert, heeft het vrachtschip een behoorlijk stompe kop en een volle, plompe kont. Dit alles om zoveel mogelijk laadruimte te hebben.
Een spits is 38,50 m lang; 5.05 m breed en heeft een diepgang van 1.80 m. Het zijn vaste maten omdat dit scheepstype speciaal ontworpen is voor de smalle Franse kanalen- en sluizen.
Tijdens Bienvenue op de Museumwerf! kunt u de film Passage bekijken. Deze documentaire over de laatste spitsenschippers, van Jascha de Wilde en Ben Hendriks, beleefde vorig jaar de première op het vermaarde Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA).

Bienvenue op de Museumwerf! vindt plaats op het rolstoelvriendelijke terrein van Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein (Vreeswijk). Aanmelden is niet nodig. Bienvenue op de Museumwerf is goed te combineren met de Authentieke Dag in Vreeswijk.
Tijden: zaterdag 2 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 3 september van 12.00 tot 17.00 uur.
Zie voor meer informatie www.museumwerf.nl en http://authentiekedag.invreeswijk.nl/.