Workshop quilten voor beginners

Reeuwijk – Els Oosterwijk en Ineke de Pater, vrijwilligers van het Streekmuseum Reeuwijk, geven op 17 januari van 14.00 tot 16.00 uur een workshop quilten voor beginners in het streekmuseum. Naar aanleiding van de themamiddag Quilten tijdens de tentoonstelling ‘Resultaat van naald en draad’ het Streekmuseum Reeuwijk bleek er behoefte aan een workshop over deze mooie handwerktechniek.

Het quilten is niet zomaar enkele tientallen jaren geleden uit de lucht komen vallen maar heeft een lange traditie, al eeuwen geleden werd het gedaan. Tijdens allerlei archeologische opgravingen zijn restanten van quilts naar boven gekomen. De precieze oorsprong van het quilten blijft echter niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de Romeinen al quilttechnieken gebruikten om quilts te maken. Ze maakten bijvoorbeeld gequilte kussens, matrassen en dekens.

Het woord quilten is afkomstig van het Latijnse woord ‘culcita’. Dat betekent ‘matras’. Later is dit het woord ‘quilten’ geworden. Patchwork betekent eigenlijk niks meer dan ‘lapjeswerk’ en het aan elkaar zetten van verschillende soorten lapjes stof… En kort gezegd, dat is nu quilten: het doorpitten van de drie lagen stof.

Advertisements

Deelname kost 17,50 euro inclusief lapjes, koffie of thee. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, maximum deelname 12 personen. Opgeven uiterlijk 6 januari via inekedepater@caiway.net

Info over het museum: www.streekmuseumreeuwijk.nl