Woe. 20-03: Goudse scholieren sjouwen water voor goed doel

Op woensdag 20 maart 2019 lopen ruim 275 kinderen van 9 Goudse basisscholen door Gouda om geld in te zamelen voor veilig drinkwater in scholen in Tanzania. Een wandeling van 6 kilometer met 6 liter water in de rugzak. Het initiatief draagt bij aan de bewustwording van de afstand die veel kinderen in ontwikkelingslanden dagelijks moeten afleggen om schoon water te halen.

De sponsorloop Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All en Simavi. In Gouda is de organisatie in handen van de twee Goudse Rotaryclubs. De clubs werken nauw samen met voetbalvereniging ONA, Carmelcollege en MBO Rijnland om, na het succes van voorgaande jaren, het project ook in 2019 mogelijk te maken. Door de inzet van de scholieren, gesponsord door familie en vrienden, werd in 2018 € 24.021,- opgehaald.

Rola Hulsbergen, voorzitter watercommissie van Rotary: “Het drinken van schoon water is essentieel voor een goede gezondheid. In Nederland komt schoon drinkwater gewoon uit de kraan. Dat is een luxe in vergelijk met delen van Afrika waar drinkwater van ver gehaald moet worden. Dat gebeurt vaak door kinderen. Zij zijn daarmee veel tijd kwijt. Tijd die niet besteed kan worden aan onderwijs. De komende weken geven we op de bassisscholen in Gouda speciale ‘waterlessen’ over de verschillen tussen de watervoorziening in Nederland en in Tanzania.”

Advertisements

De opbrengst van Wandelen voor Water gaat naar Tanzania. Daarmee kunnen water gerelateerde ziektes onder schoolkinderen en hun families worden teruggedrongen. Dit gebeurt door voorlichting op scholen en door aanleg van hygiënische toiletten en van kranen met veilig drinkwater.

De start en finish vinden plaats bij voetbalvereniging ONA aan de Walvisstraat. Na een warming-up vertrekken de scholieren richting de historische binnenstad van Gouda, waar de kinderburgemeester en de ambassadeur van Tanzania omstreeks 10.15 uur alle wandelaars en vrijwilligers op de markt verwelkomen.

Meer informatie over Wandelen voor Water op www.wandelenvoorwater.nl

20-03-2019 09:00