Woe. 14-2: Inloop Fibromyalgie patiënten GHZ Gouda

Gouda – Inloop voor hen die met Fibromyalgie klachten te maken hebben, tussen 10.00 en 12.00 uur in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Volg Route 88 / 89 naar Vergaderzaal Interne.

Er zijn twee vrijwilligers van de F.E.S., de Nationale Vereniging voor Fibromyalgie patiënten, aanwezig voor informatie, een gesprek, het meedenken bij vragen die er zijn. Ervaringen en tips worden zo mogelijk onderling uitgewisseld en gedeeld, als steun bij het omgaan met deze klachten. Toegang is gratis, ook voor belangstellenden. Aanmelden vooraf per mail of telefoon wordt op prijs gesteld. Dit kan bij S. A. de Gelder, Contact persoon FES (Z-H), via 0182-634 561 of s.dgelder@fesinfo.nl.

Fibromyalgie is een reumatische aandoening van het bewegingsapparaat. Het wordt ook wel ‘weke-delen reuma’ genoemd omdat er geen ontstekingsactiviteit aanwezig is. Vooral spieren, bindweefsel en pezen zijn erbij betrokken. Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.

Advertisements

Een fibromyalgiepatiënt heeft naast chronische pijn in meerdere delen van het lichaam ook last van stijfheid en vermoeidheid. Verder kunnen slechte nachtrust, hoofdpijn, krampende dikke darm en brandende of dove plekken ook voorkomen. Tevens treden pijn en krachtverlies op na inspanning of juist lang in de zelfde houding zitten of staan. Door alle klachten is het vaak moeilijk om de conditie op peil te houden. Het effect van geneesmiddelen is vaak teleurstellend.

De nationale Vereniging voor Fibromyalgiepatiënten (F.E.S.) is in 1986 opgericht om patiënten te ondersteunen en begrip te tonen. Ook probeert zij zoveel mogelijk bekendheid te geven en begrip te kweken voor Fibromyalgie. www.fesinfo.nl