Woe. 03-04: Expositie ‘Op reis door de geschiedenis van Nederlands-Indië’

Vanaf 5 april 2019 exposeert de expositiecommissie van het Evertshuis een aantal schoolplaten uit de serie Nederlands Oost- en West Indië I, II, III (uitgeverij Kleynenburg & Co, Haarlem). Uit de 150 platen, die in het bezit zijn van Dieuwke Nijhuis, is een selectie gemaakt.

“Tempo Doeloe gaat over een tijdperk dat wij niet meer hebben beleefd, maar waarmee de relatie nog niet verbroken is. Ze is geen heden meer, ze is verleden geworden, maar nog geen historie”. Het Cultuurstelsel, uit 1830 en vervangen door de Argrarische Wet in 1870, heeft grote invloed gehad op de infrastructuur van Java en later ook op de gebieden buiten Java. Vastgelegd was dat de bevolking zoveel mogelijk onder haar eigen hoofden gelaten moesten worden. In de prenten is dat terug te zien, onder meer in afbeeldingen van vorsten, regenten en residenten.

Andere afbeeldingen tonen het leven van de kleurrijke bevolking van Indonesië. De prachtige natuur, cultuur en kunst. Er is veel geschreven over het oude Nederlands-Indië. Bij verschillende uitgevers verschijnen herdrukken van reeds lang vergeten boeken; bij het lezen van deze boeken gaan de platen leven. Diverse Indische producten in de vitrines tonen wat de schoolplaten verbeelden.

Deze expositie is GRATIS te bezichtigen van 5 april tot 16 mei 2019, op donderdag 4 april wordt de expositie ingericht. Te zien tijdens openingstijden van het Evertshuis. Meer info via www.evertshuis.nl

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.

03-04-2019 09:00