Wo.14-01: Lezing over clandestiene en illegale boeken tijdens de Tweede Wereldoorlog

Camiel Hamans geeft woensdag 14 januari 2015 in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda een lezing over clandestiene en illegale boeken tijdens de Tweede Wereldoorlog
Hierbij nodig ik u uit voor een lezing in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. In het kader van de expositie ‘Verboden Boeken’ geeft Camiel Hamans een lezing over clandestiene en illegale boeken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze lezing vindt plaats op woensdag 14 januari 2015 om 20.00 uur.

Clandestiene en illegale boeken tijdens de Tweede Wereldoorlog
Het woord kan een wapen zijn, het geschreven woord helemaal. Dat is de reden waarom de Duitse bezetter een oog wilde houden op wat er tijdens de bezetting aan boeken gepubliceerd werd. Schrijvers moesten lid worden van de Kultuurkamer en uitgevers moesten toestemming vragen alvorens een papiertoewijzing te kunnen verkrijgen. Lang niet iedereen hield zich daaraan. Soms omdat de bedoeling van een boek opstandig was, soms omdat met de opbrengst van de uitgaven een illegaal doel gediend werd, soms ook omdat de auteur Joods of communist was en zijn werk door de Duitsers dus verboden was, maar vaak ook eenvoudigweg omdat de auteur of de uitgever gewoon geen zin had te voldoen aan de door de bezetter gestelde voorwaarden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er zo in het geheim een duizendtal ‘verboden’ literaire uitgaven gepubliceerd, die na de oorlog onder de titel Het vrije boek in onvrije tijd bekend geworden zijn.

Camiel Hamans (1948) is taalkundige, journalist en politiek adviseur. Op dit moment is hij als hoogleraar Nederlandse taalkunde verbonden aan de Adam Mickierwicz Universiteit in Poznań, Polen. Daarvoor was hij meer dan tien jaar directeur van de Anne Vondeling Stichting, de organisatie die de PvdA in het Europees Parlement ondersteunt. Daarvoor was hij onder meer adjunct-hoofdredacteur van dagblad De Stem, chef cultuur KRO-radio, taalcolumnist bij NRC-Handelsblad en docent Nederlandse taalkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 2013 publiceerde hij met Ben van Melick en Kees Hin Theater Levano, over het leven en werk van de Nederlandse dada-kunstenaar Chaim Levano (Uitgeverij Huis Clos). Camiel Hamans verzamelt illegale en clandestiene boeken uit de Tweede wereldoorlog.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is kosteloos, maar reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

Wij hopen u te mogen ontmoeten in Verzetsmuseum Zuid-Holland.