Wo.13-05: Lezing over ‘Tijd’

Op woensdagavond 13 mei 2015 verzorgt Adri de Keijzer in Bibliotheek De Groene Venen, vestiging Reeuwijk een lezing over ‘Tijd’.

In de huidige maatschappij leven we behoorlijk naar de klok, om niet te zeggen dat de klok ons regeert. Het begint met te laat komen op school, dan het haasten naar vergaderingen of het halen van trein of vliegtuig. Zonder exacte controle over tijd (maar dan gaat het over miljoensten van seconden) werken onze mobieltjes niet en kun je digitale HD-TV wel vergeten.

Aan de orde komen o.a.: Het gedrag van het ruimteschip aarde als basis voor ons tijdsbegrip, de tijdsvereffening (een verschijnsel dat direct uit dat gedrag voortvloeit en waar ons menselijk ingrijpen begint). Zonnewijzers als aanwijzers van de tijd, de opkomst van mechanische uurwerken, navigatie op zee, Chr. Huygens.

Niet de zon, maar de klok gaat onze dagindeling bepalen. Van plaatselijke tijd (ieder dorp of stad had zijn eigen tijd) naar landelijke tijd, internationale afspraken, definitie van de seconde en het internationale beheer over onze tijdschaal. Waar vind ik de juiste tijd? Op internet natuurlijk.

De lezing start om 20:00 uur in de vestiging aan de Van Staverenstraat 39 in Reeuwijk en duurt tot 22:00 uur. De koffie/thee staat klaar vanaf 19.30 uur. De entree is €5,00 voor niet leden. Leden van de bibliotheek ontvangen € 1,50 korting. Vooraf aanmelden is gewenst, dit kan bij de informatiebalie van de bibliotheek, via e-mail reeuwijk@bibliotheekdegroenevenen.nl of telefonisch (0182) 39 55 28. Voor de openingstijden kunt u terecht op www.bibliotheekdegroenevenen.nl.