Wo.10-09: Start viering 950 jaar Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek staat in september uitgebreid stil bij haar 950-jarig bestaan én het einde van gemeente Nederlek. Er wordt teruggekeken op een veelbewogen verleden dat tegenwoordig nog steeds merkbaar is, maar er wordt ook volop feest gevierd.
Optochten, feestavonden, waterspelen: het kan niet op van woensdag 10 september tot en met zondag 14 september. ,,Er is een heel divers programma, voor elk wat wils,’’ verzekert Yvonne Metaal, voorzitter van stichting Comité Krimpen 950 jaar.

De voorbereidingen zijn gestart vanaf november, maar alles ging pas echt draaien toen op 10 januari het naaiatelier werd geopend. Naaisters en hulptroepen meldden zich om een Historische Modeshow te organiseren, met kleding van de Middeleeuwen tot ongeveer de 40’er jaren van de vorige eeuw. Het werden uiteindelijk 3 modeshows met zo’n 70 modellen, kinderen en volwassenen.
Het naaiatelier (een leegstaand winkelpand) aan de Hoofdstraat 31 werd de uitvalsbasis. Met de hulp van tientallen hardwerkende vrijwilligers zijn daar inmiddels meer dan 450 historische kostuums gemaakt en vermaakt. Van kleding van een eenvoudige visser of boer tot en met de kleding van Jacoba van Beieren en Prins Willem van Oranje, maar ook de warme jas van een walvisvaarder of een jacquet van een eigenaar van de Heerlijkheid Crimpen.
“We beginnen deze week met ophangen van zo’n 36 banieren aan lantaarnpalen, met het wapen erop van Krimpense families. Het feestterrein wordt gevlakt voor de grote tent en de historische markt.

In de historische optocht zal B&W verkleed meerijden, maar ook vele paarden, koetsen en karren. Er komen waterspelen, senioren kunnen zich inschrijven voor een bootreisje en vooral de feestavonden worden bijzonder. B-Brave treedt op voor de jongeren en een Bourgondische avond cvombineert lekker eten, muziek en een stuk geschiedenis. Als spetterende afsluiting treden op zaterdag 13 september de Big Band Crimpen op, Pater Moeskroen en Lesley Williams. Dat moet iedereen in de Krimpenerwaard toch wel in beweging krijgen”.
Het bestuur van het Comité, samen met enkele mensen van het naaiatelier en technische uitvoering bestaat maar uit zo’n 6 mensen, die de harde kern vormen. Keihard is er gewerkt aan aankleding en entertainment. Vanaf oktober wordt er echter gezocht naar een ander jubilerend dorp dat de spullen zou willen overnemen. Maar eerst moet er nog feest worden gevierd .
Meer informatie: www.krimpen950jaar.nl of via info@krmpen950jaar.nl