Wo.04-03: Lezing 'Bombardement op Dresden'

Wegens de grote belangstelling geeft Hans Grootenhuijs op woensdag 4 maart 2015 in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda nogmaals een lezing over het bombardement op Dresden

 
Als gevolg van de vele reacties op het bericht over de eerste lezing over Dresden op 19 februari jl., waarbij het Verzetsmuseum Zuid-Holland een groot aantal mensen heeft moeten teleurstellen omdat de maximale capaciteit van de zaal snel was bereikt, heeft het museum Hans Grootenhuijs bereid gevonden om op woensdag 4 maart as. deze lezing nog een keer te houden.

 

Advertisements

Hans Grootenhuijs vertelt dan over het bombardement op Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945. Hij behandelt het waarom en de gevolgen hiervan en neemt ons mee naar het hedendaagse Dresden.

 

Deze lezing vindt plaats op woensdag 4 maart 2015 om 20.00 uur.

 

Het bombardement op Dresden

In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd de Duitse stad Dresden gebombardeerd door Geallieerde luchtvloten. Het gevolg van deze bombardementen was een verzengende brandstorm die het oude centrum en enorme gedeelten daaromheen goeddeels in de as legde met als gevolg een dodental van zo’n 25.000 mensen. De gedeeltelijke vernietiging van Dresden heeft van meet af aan vragen opgeroepen. Tot op de dag van vandaag duurt de discussie voort.

 

Hans Grootenhuijs (1951) is leraar Latijn en Grieks aan het Antoniuscollege in Gouda. Met zijn vrouw bezocht hij Dresden in 2002 voor het eerst. In de jaren daarna zijn zij beiden zozeer gegrepen door het engagement van de burgers bij de wederopbouw van de Altstadt, dat zij in 2012 een bescheiden woning in de Dresdner Neustadt hebben gekocht.

 

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is kosteloos, maar reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

 

Wij hopen u te mogen ontmoeten in Verzetsmuseum Zuid-Holland.