Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Gouda?

Gouda – Wie wordt de opvolger van kinderburgemeester Yassine Mellah? Tot 31 mei kunnen kinderen die in groep 7 van de basisschool zitten zich hiervoor aanmelden. Na een voorselectie worden uit alle aanmeldingen de 6 kandidaten met de beste ideeën geselecteerd. Die kandidaten worden uitgenodigd om tijdens de verkiezing op 21 juni in het Huis van de Stad een korte voordracht te houden. De beste kandidaat wordt de nieuwe kinderburgemeester, de anderen wethouder.

Gouda heeft sinds 2014 een kinderburgemeester. Dieuwertje Kerkhoven was de eerste. In juni 2015 werd zij opgevolgd door Julie-Anne Conradi en in juni 2016 nam Yassine Mellah het van haar over. De kinderburgemeester is aanwezig bij belangrijke evenementen, denk aan Gouda bij Kaarslicht, de ceremonie voor Dodenherdenking, de opening van de kaasmarkt of de intocht van Sinterklaas. Vaak zijn ze hier samen met burgemeester Milo Schoenmaker, bij andere gelegenheden is de kinderburgemeester zelf de hoofdpersoon. De kinderburgemeester wordt ondersteund door kinderwethouders. Zij krijgen ook een aantal taken. De ambtsperiode van de kinderburgemeester en de wethouders duurt 1 jaar.

Wethouder
De kinderburgemeester wordt door een onafhankelijke jury van 3 volwassenen en 4 kinderen gekozen. De kinderen hebben uiteindelijk de doorslaggevende stem. Er kan er echter maar één winnen, maar geen nood, de andere kandidaten worden wethouder. De verkiezing van de kinderburgemeester wordt elk jaar georganiseerd door de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG), gemeente Gouda en Brede School Gouda. Voor vragen kan men mailen: kinderburgemeester@bsgouda.nl

Advertisements