White House Development: wie zijn deze herontwikkelaars van monumentaal Gouda?

Gouda – Het is 2013 als drie mannen met een liefde voor historische gebouwen elkaar treffen. Een jaar later starten tweetal Martin Rietveld en Maurits Kortleven White House Development. Samen met architect Robert Winkel (de derde, van Mei Architects) gaan zij de eerste uitdaging aan: het herontwikkelen van Kaaspakhuis De Producent. Al snel volgen ook het Rijksadministratiegebouw en het Spaardersbad, want er is veel geleerd en ze hebben de smaak te pakken gekregen, aldus Martin. Wie zijn White House Development (WHD) eigenlijk en wat drijft ze om deze risicovolle projecten te doen?

Met het ontwikkelen van het Kaaspakhuis ging WHD eigenlijk gelijk het diepe in. Martin Rietveld vertelt erover in het gesprek dat vanwege de nieuwste coronamaatregelen is omgezet in een telefonisch interview: “We hebben met z’n drieën de stoute schoenen aangetrokken en zijn toen de uitdaging aangegaan. Het was achteraf best moeilijk, want het was een Rijksmonument en het gebouw was eigenlijk in heel slechte staat”. Zo kwam de ontwikkelaar er bijvoorbeeld achter dat een derde van de fundering rot was en moest worden hersteld. Maar achteraf, zegt Martin, is het een heel mooi project geworden. En dat viel in de smaak; ze ontvingen er de prestigieuze ARC 18 architectuurprijs voor. Ondanks de fikse hobbels smaakte het project naar meer.

Herontwikkelingsprojecten als deze zijn risicovoller dan nieuwbouw. Maar zo’n herinrichting bestaat uit zoveel meer dan een risicoanalyse, vertelt Martin. Zoals bij het Spaardersbad: “Veel mensen hebben er leren zwemmen, het mag niet worden gesloopt worden want er zit veel emotie”. Het bedrijf maakt zich hier graag hard voor: “Je moet liefde voor oude gebouwen hebben die je een hele nieuwe toekomst geeft. Het kaaspakhuis bijvoorbeeld, kun je weer 100 jaar wonen”.

Gouwekerk
Het meest besproken monument dat WHD ontwikkelt is vermoedelijk de Gouwekerk. Maart dit jaar leek er na ruim anderhalf jaar tijd eindelijk witte rook uit de schoorsteen te komen: de kerk zou worden ontwikkeld tot een hotel. Maar toen kwam de coronacrisis: “We zijn ingehaald door de malaise in de hotellerie. Zoals het er nu uitziet wordt er wel roet in het eten gegooid”, zegt Martin. Weliswaar heeft de exploiteur zich nog niet teruggetrokken, het project staat wel in de wachtstand, vertelt hij. WHD kan het zich echter niet veroorloven een of twee jaar te wachten: “Wij laten de kerk niet zo lang leegstaan, de toestand van zo’n gebouw gaat in die tijd ongelofelijk hard achteruit”. Het bedrijf werkt daarom aan plannen voor een nieuwe (tijdelijke) invulling. Wat, daar zijn ze nog niet uit.

Advertisements

En de Pastorie naast de kerk? Die wordt ‘gestript’, legt Martin uit. “Alle materialen die niet tot de basis behoren worden gestript. Daarna is het aan de Rijksbouwmeester om te onderzoeken hoe het kan worden herontwikkeld”. Strippen is zo feitelijk het voorwerk voor de herinrichting.

Betaalbare woningen
En als zo’n project dan af is, dan blijken de woningen best prijzig te zijn. Zijn herontwikkelde woningen eigenlijk wel bereikbaar voor de gewone man? “Als je onder de 60 woningen blijft kun je zelf kijken welke woningen je aanbiedt”, zegt Martin. Kom je erboven dan stelt de gemeente allerlei regels, zoals het bouwen van een minimumaantal betaalbare huurwoningen en 30% sociale huur. Hij wijst er ook op dat de prijzen bij het Kaaspakhuis in de afgelopen jaren enorm zijn opgedreven door de markt.

Invloed
Recent werd bekend dat WHD een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend voor de ontwikkeling van de Blokkerlocatie, een groot nieuwbouwproject dat onderdeel is van de Spoorzone. Met al deze projecten, wat is eigenlijk de invloed van het bedrijf in Gouda? Martin: “Ik denk dat we een flinke invloed hebben op de markt, omdat je veel aanbiedt.

Op dit moment werkt WHD in Gouda aan het ontwikkelen van het Weeshuys (de voormalige centrumbibliotheek). Hier komen 17 koopwoningen en een hotel met 26 kamers in. Het gebouw opent als alles goed gaat op 21 april de deuren. Aan de Boelekade ontwikkelt het bedrijf 8 appartementen, met de naam Theaterzicht. Deze woningen komen schuin tegenover de Goudse Schouwburg en moeten eind volgend jaar klaar zijn. En op de Markt worden boven de Etos 13 nieuwe appartementen ontwikkeld. Dit gebouw heeft ook nog eens een fantastisch verhaal, vertelt Martin: hier heeft onder meer Prins Maurits geslapen!

WHD is ook verhuurder en ontwikkelaar en bouwer voor beleggers, dit laatste is het geval bij het Blokkerterrein. Feitelijk ontzorgen ze vanaf het begin tot het einde van het proces: “Past het financiele plaatje voor een eigenaar dan ga je ook de stappen zetten om te ontwikkelen. Als het dan ontwikkeld is kunnen wij het ook beheren”, aldus Martin Rietveld.

Het Kaaspakhuis in Gouda

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

06-10-2020 14:40