Gouda – Westergouwe; niemand zal de naam van de nieuwe wijk ontgaan zijn die de kaart van Gouda na twee decennia weer eens veranderd. De stadsuitbreiding die aan de overkant van de Gouwe verrijst is anno 2018 volop in aanbouw, als de eerste bewoners er hun draai al hebben gevonden. Weekblad deGouda trekt de komende weken de wijk in om polshoogte te nemen. Want hoe bevalt het de eerste bewoners in Westergouwe?
In de serie aandacht voor wat vroege pijnpunten die de wijk al heeft gekend en een aflevering over duurzaamheid en gasloos bouwen. Ook kijken we vooruit naar wat er de komende jaren nog zal worden gebouwd en geven antwoord op de vraag; hoe houd je in deze polder eigenlijk droge voeten? Deze week: hoe is het wonen in Westergouwe?
Hoe is het wonen in Westergouwe?
Het eerste wat bezoekers zien als ze vanaf Julianasluis het viaduct af rijden richting de wijk is een klassiek ogende rij herenhuizen, die als moderne grachtenpanden aan het water zijn verrezen. De wijk verzekert zich ermee van een waardige entree. Bezoekers die vervolgens de rotonde linksaf nemen rijden verder omlaag, de diepe polder in naar het nieuwe Westergouwe. De laaggelegen locatie is niet geheel onomstreden; de wijk ligt wel 5 meter lager dan het waterpeil van de Hollandse IJssel. De huizen uit de eerste fase, van onderdeel Westergouwe I, zijn intussen grotendeels gebouwd. Wat opvalt is dat dit deel er op veel plekken al heel af uitziet. De ruime wegen en het vele water wekken daarbij een ruimtelijke indruk. Dat laatste doet bewoners goed, zo blijkt even verderop in de Terschellinglaan.
Veel gelijkgestemden
In de laan waar twee-onder-een-kapwoningen zij aan zij uitkijken over het water vertelt veertiger Maarten enthousiast over zijn nieuwe wijk. De ruime opzet van zijn straat en het uitzicht over de waterpartij aan de achterkant wekken bij hem grote tevredenheid. Ook is Maarten positief over de buurt; “je leert de buurt goed kennen omdat we allemaal dezelfde achtergrond hebben. En het is een kinderrijke wijk, met een speeltuin op de hoek, die al gauw klaar was. Dat is fijn want mijn kinderen kenden hier niemand; die moesten toch helemaal opnieuw beginnen.” Even verderop aan de Amelandstraat laat een jong stel van in de dertig hun hond uit. Ook hier weerklinken de positieve geluiden over gelijkgestemden in de buurt. Verder is het stel, dat liever niet met de naam in de krant wil, enthousiast over de afronding van dit deel van de wijk: “het is fijn dat deze buurt nu af is, dan weet je, verderop wordt nog veel gebouwd, maar hier verandert niet veel meer.”
Niet gelijk af
Dat niet alles gelijk op en top is hadden de twee wel rekening mee gehouden. “De vuilcontainers voor restafval (gezamenlijk), waren in het begin continu vol.” Als er dan nog een minpuntje mag worden genoemd, beginnen zowel Maarten als het stel over de fietsbrug. Die brug naar Julianasluis is nog niet af, waardoor fietsers helemaal rond moeten fietsen om via de enige toegangsweg de wijk te verlaten. “In de winter was dat een beetje vervelend”, zegt Maarten zonder al te veel belang in zijn woorden te laten leggen. Want er is tot nog toe genoeg moois om te vertellen. “In de brochure stonden schaatsers op het water achter ons huis. We dachten: dat moeten we nog zien. Maar wie stonden er afgelopen winter op de schaats? Leuk voor de kinderen, toch?” Het is intussen bijna 3 jaar na het slaan van de eerste paal, in oktober 2015. De eerste bewoners trokken in mei 2016 in hun woningen en deel 1 van de wijk is bijna voltooid. Zij waren snel welkom maar moeten het nog met prille voorzieningen doen. Er is een gezondheidscentrum, een dierenkliniek en een kindcentrum met basisschool en kinderopvang, alle gevestigd in een noodgebouw. Voor het einde van het jaar opent Albert Heijn in Westergouwe de eerste supermarkt. De fietsbrug hoopt de gemeente in februari 2019 op te leveren.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
22-09-2018 10:15