Werkgevers vinden werkervaring en diploma’s minder belangrijk dan vaardigheden en kennis

uwv

Werkgevers vinden het vooral belangrijk dat sollicitanten beschikken over de juiste vaardigheden en vakkennis en hechten minder belang aan de aanwezigheid van relevante werkervaring of diploma’s en certificaten bij sollicitanten. Dit blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek.

Werkgevers blijken in de praktijk al breder te kijken naar kandidaten. Zo hebben de afgelopen twee jaar zeven op de tien werkgevers vacatures ingevuld met kandidaten die niet voldeden aan alle gestelde functie-eisen. Vooral relevante werkervaring wordt in de praktijk losgelaten als functie-eis.

Vrijwel alle werkgevers geven in het werkgeversonderzoek aan dat zij het belangrijk vinden dat de sollicitant beschikt over de juiste vaardigheden, zoals bijvoorbeeld servicegerichtheid of digitale vaardigheden, voor de functie. De sollicitant moet naast de juiste vaardigheden volgens 61% van de werkgevers ook beschikken over specifieke vakkennis. Relevante werkervaring (38%) en het beschikken over de juiste diploma’s en certificaten (41%) wordt daarentegen door een kleinere groep werkgevers belangrijk gevonden.

Rayonmanager UWV Gouda, Leiden en Zoetermeer, Rob van Hooven: ‘We horen al langer geluiden dat werkgevers steeds meer belang hechten aan vaardigheden en vakkennis. Dit laat het werkgeversonderzoek ook zien. Eén van de duurzame oplossingen die UWV werkgevers biedt, is scholing. Samen met werkgevers, gemeenten en onderwijsinstellingen werken wij samen om invulling te geven aan deze oplossing. Werkgevers kunnen zich daarvoor melden bij het Werkgeversservicepunt Midden-Holland. Hier kunnen werkgevers terecht voor advies en informatie over het werven van personeel in deze krappe arbeidsmarkt. Daarbij wordt ook gekeken naar het aanboren van nieuw talent en kan er samen met werkgevers een leerwerktraject of arrangement samengesteld worden. Op deze manier voorkomen we samen dat kostbaar talent verloren gaat.’

Anders kijken naar sollicitanten
Het wordt voor werkgevers steeds lastiger om vacatures te vervullen. Zo geven de werkgevers in het werkgeversonderzoek aan dat het voor ruim de helft van de ontstane vacatures moeilijk is om geschikte kandidaten te vinden. Dit dwingt werkgevers om sollicitanten aan te nemen die niet helemaal voldoen aan de gevraagde functie-eisen. Dit zou het grote aandeel werkgevers kunnen verklaren dat de afgelopen twee jaar sollicitanten heeft aangenomen die niet beschikten over de gewenste vaardigheden, vakkennis, diploma’s of certificaten of werkervaring.

Werkgevers geven aan vooral relevante werkervaring los te laten als functie-eis. Ruim de helft van de werkgevers (56%) hebben dit gedaan met kandidaten die niet beschikken over de gevraagde relevante werkervaring. Vooral werkgevers binnen het openbaar bestuur, de bouw en de detail- en autohandel nemen vaker kandidaten aan die niet de gevraagde werkervaring hebben.

Leren en scholing om de functie te kunnen uitvoeren
Wanneer een werkgever een sollicitant heeft aangenomen die nog niet beschikt over de juiste ervaring, vaardigheden, diploma’s of vakkennis, zet de werkgever vooral het leren op de werkvloer in om de sollicitant het vak te laten leren. 93% van de ondervraagde werkgevers geeft aan deze methode in te zetten. Verder laat 53% van de werkgevers de sollicitant een opleiding, cursus of training volgen om de benodigde kennis en vaardigheden aan te leren. Ook geeft 21% van de werkgevers aan dat zij het takenpakket aanpassen, zodat zij toch iemand kunnen aannemen op de functie.

Positieve ontwikkeling
Voor werkzoekende is het een positieve ontwikkeling dat werkgevers vaker kijken naar kandidaten die niet voldoen aan alle gestelde functie-eisen. Hierdoor liggen er voor werkzoekende meer kansen op de arbeidsmarkt om werk te vinden waar ze niet helemaal het juiste profiel voor hebben. Door middel van leren op de werkvloer, het volgen van trainingen en cursussen of het aanpassen van het takenpakket komt een bredere groep kandidaten in aanmerking voor moeilijk vervulbare vacatures. UWV werkt samen met werkgevers in het vinden van kandidaten die door middel van scholing kunnen aansluiten op de vacature. Samen met werkgevers kan er dan een leerwerktraject of een arrangement samengesteld worden waarin kandidaten gereed gemaakt worden om aan de slag te gaan.

15-03-2022 11:50