Gouda – De Ramadan is woensdag 16 mei begonnen. Ook in Gouda doen moslims mee aan de Ramadan, het is een bijzondere maand voor onze stadsgenoten. Hoe zit dat nou met deze vastenmaand? deGouda Digitaal besteedt vier weken aandacht aan de Ramadan. Deze week aflevering 3 over werken en de Ramadan.
De wekker gaat; het is half zeven. Zonder ontbijt stapt Redouan Allaoui vanmorgen op de fiets en spoedt hij zich naar het station, op naar zijn werk. Om na een lange werkdag bij de Gemeente Den Haag terug te keren in Gouda. Nog even een interview tussendoor en dan gaat hij door naar een van zijn nevenfuncties op de avond. Een doorsnee werkdag voor Redouan tijdens de Ramadan: “zolang ik werk, heb ik minder tijd om bezig te zijn met eten”, verklaart de twintiger. Is het eigenlijk lastig te combineren, de Ramadan en werk?
“Een saai leven heb ik he”, zegt Redouan lachend wanneer hij zijn werkschema uit de doeken doet. Met zijn werk in het fysiek domein bij de Gemeente Den Haag en nevenfuncties voor VGSO (Vereniging van Goudse Sportorganisaties), de KNVB en gastlessen voor de Brede School Gouda zit hij bepaald niet stil. Het is weleens wat veel, geeft hij toe. Maar nu is het vooral fijn, en wel vanwege de afleiding.
Vaste prik op zijn werkdag is een regelmatige kop koffie. Dat hij die nu bijna dertig dagen moet laten staan is de eerste dagen van de Ramadan wel merkbaar, wanneer het cafeïnetekort wat zeurt in het hoofd. Maar daar raakt Redouan allerminst van uit balans. “De eerste dagen is het vasten makkelijker, omdat je dan nog -reserves hebt van ervoor. Daarna wordt het moeilijker; je maag wordt kleiner en je gaat (‘s avonds tijdens de -iftar) minder eten.” De Marokkaanse Nederlander kent de uitdagingen van de Ramadan als geen ander, want hij heeft in zijn leven geen jaar overgeslagen.
Tijd om te reflecteren
De Ramadan speelt buiten het werk een grotere rol dan onder werktijd, vertelt Redouan. “Je gaat vaker reflecteren. Op momenten dat je anders eten zou pakken bijvoorbeeld, neem je nu de tijd om na te denken. Ik sta in deze periode ook meer open om te delen, bijvoorbeeld met iemand die het -minder heeft. Tijdens de Ramadan koop ik eerder een broodje voor zo iemand”, legt hij uit.
‘s Avonds nog voor de zon ondergaat brengt Redouan een bezoek aan de moskee, om even na zonsondergang voor de iftar aan te schuiven bij zijn ouders. Hier ziet hij het reflectieve ook terug, in gesprekken die anders niet gevoerd zouden worden. “Voor een ruzie met een familielid of vrienden bijvoorbeeld, is dit een ideale gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan”, zo legt hij uit. Redouan vindt dit waardevol en ziet veel parallellen met de saamhorigheid van de kerstdagen; maar dan 29 (of 30) dagen lang.
Gegeten wordt er in zijn geval alleen ’s avonds na zonsondergang. Wanneer hij om half zeven, zeven uur weer opstaat om naar zijn werk te gaan, is de zon alweer lang en breed op. En dus stapt hij de volgende ochtend zonder ontbijt de deur uit, voor een nieuwe dag van vasten.
Tekst: Peter Riphagen
Bron: deGouda Digitaal
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda app voor iOS en Android
26-05-2018 14:00