Werk in uitvoering: chaos rond Zuidelijk Stationsgebied

Foto: Jessica Vlastuin

Gouda – Reis je regelmatig met het openbaar vervoer? Of woon je aan de zuidkant van station Gouda? Bereid je dan voor op gele borden, bergen fietsen, dames en heren in reflecterende jasjes en gewijzigde verkeerssituaties. De gemeente Gouda is, in samenwerking met Prorail en de NS gestart met de herinrichting van het Zuidelijke Stationsgebied en dat levert vooralsnog chaotische situaties op.

Maandagochtend 27 januari, 07:43 uur
Rond de plataan is het terrein afgezet met linten, en aan het Stationsplein staan cementblokken die het bouwterrein versperren voor automobilisten of andere reizigers. De werkzaamheden rond de herinrichting van de Spoorzone zijn gestart. Ze gaan ongeveer 2,5 jaar duren.

Wat gaat er gebeuren?

Advertisements
 • De ruimte voor het stallen van je fiets groeit van 800 naar 3150 plekken
 • Er komt een buseiland voor comfort en overzicht voor reizigers
 • Er wordt een ‘halve knip’ gemaakt bij het station om een autoluwe zone te creëren
 • Meer groen en aandacht voor duurzaamheid
 • Het stationsgebouw wordt opgeknapt

En waar moet je nu heen?

 • Reis je normaal gesproken met een streek- of stadsbus? De opstaphaltes bevinden zich nu aan het stationsplein aan de kant van uitzendbureau Ruimbaan, de SPAR en de Goudse Verzekeringen.
 • Kom je juist de stad in en is station Gouda je eindbestemming? Dan stap je uit voor het station, op de oude taxistandplaatsen en naast de fietsenstalling.
 • Neem je een taxi vanaf station Gouda? Dan vind je die aan de Noordzijde (richting Bloemendaal) van het station aan de Burgemeester Jamessingel.
 • Foto: Jessica Vlastuin

  Foto: Jessica Vlastuin

Wat heb ik nou aan mijn fietsen hangen?
Gouda Twittert er al vrolijk op los als het gaat om de tijdelijke gewijzigde situatie op het station voor fietsers. Gemeente Gouda laat weten: ‘Als uw fiets echt bij het station geparkeerd moet worden, kan dit aan de andere kant van het station (Noordzijde)’ waarop de discussie losbarst: men begrijpt niet dat niet over tijdelijke stallingruimte lijkt te zijn nagedacht, zeker omdat ook de stalling aan de Noordzijde van het station altijd bomvol staat. Anne-Marie is niet van plan om te rijden vanaf de zuidkant van het station: ‘Haha, alsof we met zijn allen naar de andere kant willen fietsen. Ik mag hopen dat jullie de komende vijf dagen een beter plan bedenken.’ Cassandra gaat haar fiets stallen voor het Huis van de Stad en Arjen suggereert extra ruimte te maken in de Crabethstraat.

Wellicht een goed idee voor reizigers met fiets om tot 2022 hun wekker een kwartiertje vroeger te zetten?

Foto: Jessica Vlastuin

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

30-01-2020 14:00