Za. 9-9: Waterliniefestival Oude Hollandse Waterlinie

In het weekend van open monumentendag op zaterdag 9 en op zondag 10 september, vindt het Waterliniefestival van de Oude Hollandse Waterlinie plaats. Met dit jaar als thema boeren, burgers en buitenlui in de Waterlinie. Een carrousel, met een drietal voorstellingen; een vertel- en muziektheater en een dansvoorstellingen, rouleert in de vestingsteden. Deze vertellen ieder op hun eigen manier de betekenis van de OHW voor de boeren, burgers en buitenlui. De voorstellingen zijn respectievelijk op zaterdag in Schoonhoven, Oudewater en Woerden te zien en op zondag in Leerdam en Gorinchem.

Muziektheater voorstelling BBB
In vervolg op de succesvolle productie De Waterprins -2015 en een Groene Harts droom – 2016 heeft operazangeres, scenarioschrijfster en muziektheatermaakster Carla Regina dit jaar weer een bijzondere muziektheatershow op locatie geschreven: boeren, burgers, buitenlui afgekort BBB. Deze show wordt gemaakt in samenwerking met Voice Actually en Opera Viva.

Een denkbeeldig stadje langs de Waterlinie in het Rampjaar rond 1672. Soldaten staan aan de poort en onderwerpen iedere bezoeker aan een streng onderzoek en vragen de mensen: zijn jullie boeren, burgers of buitenlui? Sommige mensen willen graag binnen de poorten van de stad wonen, maar er zijn ook mensen die de wereld daar buiten willen leren kennen. Sommige mensen zijn blij om te zijn wie zij zijn en anderen willen iemand anders zijn. Als er gevaar dreigt zijn de mensen dan echt zo verschillend?
Zouden we dan de sociale verschillen opzij kunnen zetten tussen wie “binnen” is en wie “buiten”?
De cast en het publiek zelf zullen proberen deze vraag te beantwoorden.
Een show met woord, dans en muziek van onder andere G. Verdi, Bach, de musical “Fame” en R.Shaffy en op historische locaties in de vestingsteden. “Hey!! Zijn jullie boeren, burgers of buitenlui?”

By BY brengt met dans locaties tot leven
Collectief by BY brengt met een speciale dansuitvoering historische locaties van de OHW tot leven.
Dit doen zij in een performance waar dans, muziek en beeldende kunst elkaar ontmoeten. Zij vertellen het verhaal van het verleden, het heden en de toekomst. Deze performance is geïnspireerd op de unieke locaties in de vestingsteden, de verhoudingen tussen boeren, burgers en buitenlui en de stroming van de Oudhollandse Waterlinie.

Trompetter van de Prins met muziek en volksverhalen
“Boeren, burgers en buitenlui! Komt dat zien, komt dat zien! We hebben hier een wonderdrankje. Goed voor àlle kwalen! Één klein slokkie en je bent voor altijd overal vanaf!” De Gouden Eeuw was niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het waren onzekere tijden met veel armoede. Landlopers, kwakzalvers, wagenspelers, muzikanten en ander gespuis trokken langs stad en land. Het gezelschap “Trompetter van de Prins” heeft speciaal voor Open Monumentendag een programma gemaakt rond het thema Boeren, burgers en buitenlui. Met muziek, sages en andere plaatselijke volksverhalen, vertellen zij over het leven in het rampjaar 1672. Ter lering ende vermaak.

Voor meer informatie over het complete programma en tijden kijk op www.oudehollandsewaterlinie.nl