Bodegraven-Reeuwijk – Als het aan wethouder Rogier Tetteroo ligt bouwt Gouda tegen de klippen op om voldoende woonruimte te creëren voor alle Gouwenaars en zij die in Gouda werken maar er ook willen wonen. In de regio Midden-Holland is niet alleen Gouda actief met het bouwen van meer woningen. In de gemeenten die aan Gouda grenzen zoals Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Zuidplas en Waddinxveen is veel bouwactiviteit waar te nemen..
Vandaar ons onderzoek naar de wensen en de doelstellingen van deze aangrenzende gemeenten wat betreft woningbouw, voor wie en de achterliggende strategie.
Hoe vergaat het Bodegraven-Reeuwijk?
Deze fusiegemeente had geen makkelijke start. Een fusie met Gouda bleek er niet in te zitten en dus arrangeerde het Provinciebestuur van Zuid-Holland per 1 januari 2011 de combinatie van Bodegraven en Reeuwijk. In hun kielzog werden daar Driebruggen, Hogebrug, De Meije, Nieuwerbrug, Reeuwijk-Dorp, Sluipwijk, Tempel en Waarder aan toegevoegd. Een van de achterliggende redenen van de fusie was het versterken van het ambtelijk apparaat.
Een probleem was dat Bodegraven flinke schulden had met als gevolg lastenstijging. De gemeentelijke tarieven moesten gelijk getrokken worden: Inwoners van Bodegraven moesten meer gaan betalen en Reeuwijkers juist minder. Dat verhoogde de onderlinge sfeer niet. De beide colleges vonden dit te ver gaan en hebben een meer geleidelijke harmonisatie afgesproken. Hoe staat het er, tien jaar na de fusie, nu voor wat betreft de woningbouw?
Sinds het voorjaar van 2020 telt Bodegraven-Reeuwijk meer dan 35.000 inwoners
En wat zijn de verdere verwachtingen? We legden wethouder Dirk-Jan Knol een aantal vragen voor over de groei van het inwonersaantal en de daarmee samenhangende nieuwbouw. Hij antwoord dat de veelgebruikte Primoprognose de komende jaren een voortgaande groei aangeeft van ca 1.650 huishoudens en dat betekent een bevolkingsgroei van bijna 3.000 personen.
De regio Midden-Holland mag meer bouwen dan alleen voor eigen behoefte
Dat heeft volgens Knol te maken met de grote druk vanuit de overige delen van de Randstad. Simpel gesteld: Utrecht is onbetaalbaar, waardoor woningzoekenden doorschuiven naar Woerden. Maar ook deze gemeente wordt hierdoor onbetaalbaar waardoor Bodegraven-Reeuwijk de volgende stap is. Vanuit Den Haag en Rotterdam speelt een soortgelijke ontwikkeling richting Zuidplas, Waddinxveen en Gouda, zelfs tot aan Reeuwijk.
In de woonvisie Bodegraven-Reeuwijk 2021-2025 is een duidelijk beeld omschreven: In Driebruggen, Nieuwerbrug, Reeuwijk-Dorp en Waarder wordt er voor eigen behoefte gebouwd, geeft Knol aan. Het knelpunt is dat de bouwmogelijkheden hier beperkt zijn. Eventuele transformatie van het bedrijventerrein Zoutman zou een oplossing kunnen bieden.
Bodegraven biedt meer ruimte voor woningbouw
Dit dorp is aantrekkelijk voor nieuwe bewoners omdat daar grotere aantallen woningen gebouwd kunnen worden om daarmee een bijdrage te leveren aan het opvangen van de hoge druk op de woningmarkt in de regio.
Op onze vraag of wethouder Knol serieuze plannen kent om leegstaande winkels en/of kantoorpanden om te bouwen tot woningen antwoord hij: “Zeker. Het beleid voor het centrum van Bodegraven is er al lange tijd op gericht om het winkelgebied te verkleinen en de leegkomende winkelpanden te transformeren naar woningen. Er zijn ook veel particuliere initiatieven voor het omzetten van winkelpanden naar appartementen”. Hij verwacht dat er op deze wijze zeker zo’n 100 tot 150 woningen aan de woningvoorraad kunnen worden toegevoegd. Er is wel een belangrijk knelpunt en dat is parkeren. Overigens wordt tevens voor leegstaande kantoorpanden zoals in de Reeuwijkse Poort onderzocht of transformatie naar wonen mogelijk is.
Wat de oppervlakte van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk betreft beschikt men over voldoende ruimte maar er moet niet uit het oog verloren worden dat een flink deel bestaat uit water en weilanden. Over hoogbouw wordt tot nu toe niet of nauwelijks gesproken.
In deel III komt de woningbouw in de Krimpenerwaard aan de beurt als zuidelijke buur van Gouda.
12-08-2021 11:25