Wat iedereen over de oprukkende glasvezeltechniek in Gouda moet weten

Gouda – Providers die in Gouda aansluitingen vanaf de glasvezelkabel in de grond naar en in je woning willen verzorgen, buitelen over elkaar heen. De folders verstoppen bijna je brievenbus en digitaal laten ze ook van zich horen. Nu zien we al vaak de straat open liggen voor leidingwerk en kabels, maar hoe zit het met het aanleggen van de glasvezeltechnologie? Komen er kabels bij of verdwijnen oudere kabels? We hebben met diverse kabelaars en providers contact gezocht, vragen gesteld en antwoord gekregen. Met die informatie hebben we de glasvezelpuzzel ontrafeld om dit hieronder uit de doeken te kunnen doen.

Bestaande en nieuwe netwerken
In Gouda en omstreken liggen hoofdzakelijk kabels voor traditioneel datatransport, het zo genaamde koper netwerk. Hiervan kunnen verschillende netwerken naast elkaar in de grond liggen. KPN is er een van. De Autoriteit Consument en Markt heeft begin dit jaar bepaald dat eigenaren c.q. beheerders van kabelnetwerken ook toegang aan andere providers tot hun netwerk moeten geven. Deze verplichting gaat dus ook op voor het glasvezel netwerk. In Gouda wordt door KPN NetwerkNL en Delta Fiber Nederland een glasvezelnetwerk uitgerold. Dat houdt niet ik dat de zo genaamde kabelaars dit overal zelf gaat doen. Men kan het uitrollen uitbesteden. In Gouda is het “Gavoorglasvezel.nl” dat het glasvezelnetwerk aanlegt in de Goudse wijken Plaswijck en Bloemendaal Goverwelle. KPN NetwerkNL is ook actief in Plaswijck en Bloemendaal maar (nog) niet in Goverwelle.

Wat houdt glasvezel in en hoe gaat het in z’n werk?
De kern van een glasvezelkabel bestaat uit fijne glasdraadjes waardoor informatie op lichtsnelheid wordt getransporteerd. Dit laserlicht wordt continue aan- en uitgezet en zodanig omgezet dat het voor computers leesbaar wordt. De snelheid is onvoorstelbaar hoog vergeleken bij bestaande netwerken zoals ADSL of Kabel. Computerprogramma’s werken op enen en nullen maar bij glasvezel is het een kwestie van licht aan en uit. Glasvezel werkt daardoor vele malen sneller. Of je deze hoge snelheid ook echt nodig hebt zal voor iedereen verschillend zijn.

Kunnen kabelaars hun netwerk in de grond leggen waar ze maar willen?
In de Telecommunicatiewet is vastgelegd dat zij de kabelaanleg altijd in overleg met de betreffende gemeente moeten uitvoeren. Voor de rest werken zij in een liberale markt. Beiden kabelaars moeten dus overleggen met de gemeente over de aanleg in de grond. Hopelijk kan de gemeente hen bewegen om in de twee weken waar zij kabels leggen, één geul te gebruiken. Met het aanwezig zijn van het glasvezel netwerk in je straat, laan of plein heb je echter nog geen aansluiting in je woning. De aansluiting van de hoofdkabel tot in je woning is een zaak van de providers en dat zal je niet zijn ontgaan gezien de vele reclame uitingen.

Oude kabels met de traditionele informatiedoorvoer blijven aanwezig. Je kunt als gebruiker namelijk niet verplicht worden om van de glasvezeltechniek gebruik te maken.
Providers stellen dat de vraag naar bandbreedte jaarlijks met tietallen procenten stijgt, waardoor het bestaande net trager dreigt te worden. In de praktijk zal dat wel meevallen omdat een deel van de internetgebruikers overstapt naar glasvezel.

De aanbieders van glasvezel en hun abonnementen
De snelheden die door de providers aangeboden worden via de glasvezelkabel lopen behoorlijk uiteen. Het gaat van 50Mbps tot 600 Mbps (megabite per seconde). De tarieven van de providers lopen ook sterk uiteen. Zo lopen de condities ten opzichte van het aantal Mbps niet per definitie parallel. Andere faciliteiten zoals het zenderaanbod hebben er natuurlijk ook invloed op. Het is dan ook zinvol om het aanbod van de diverse aanbieders naast elkaar te leggen, niet alleen qua prijs maar net zo goed naar inhoud.

Hoe zit het met je e-mail adres als je overstapt op glasvezel?
Heb je een e-mail adres via Google, gmail of hotmail, dan is er niets aan de hand en kun je deze via glasvezel gewoon blijven gebruiken. Heb je een e-mail adres dat aan jouw provider verbonden is, dan kan het zijn dat dit niet meegenomen kan worden wanneer de betreffende provider geen gebruik gaat maken van de glasvezelverbinding. Om toch glasvezeltechniek te kunnen gebruiken moet je dan een andere provider kiezen. Men raadt dan aan om een e-mail adres aan te maken via een van de hierboven genoemde drie aanbieders. Heb je bij voorbeeld een e-mail adres van KPN, dan kun je dat wel blijven gebruiken want je bent niet genoodzaakt om over te stappen naar een andere provider. Mits je natuurlijk van het KPN netwerk gebruik gaat maken. Hieronder zie je een overzicht van providers die op dit moment in Gouda actief zijn en van welk glasvezelnetwerk gebruik gaan maken.
KPN in samenwerking met REKAM:

  • XS4All Internet Smart (en bellen)
  • Tele2 Glasvezel extra en TV basis
  • NLE Glasvezel Internet en TV
  • T-Mobile Thuis internet en TV
  • Caiwai Gewoon Snel
  • Online Glasvezel Internet en TV
  • KPN Glasvezel Internet en TV
  • Telfort Glasvezel Internet en Bellen
  • Tweak Glasvezel Internet en Bellen
  • Fiber Alles-in-1 Medium

Delta Fiber Nederland via gavoorglas.nl

  • Caiway Gewoon Snel
  • Online Glasvezel Internet en TV
  • Kliksafe Glasvezel Internet en Bellen
  • DELTA Glasvezel Internet TV en Bellen

Zoals je ziet zijn er providers die op beide glasvezelnetwerken hun diensten aanleveren.

Het traject van het glasvezelnetwerk in je straat naar de aansluiting in je woning
Nadert het glasvezelnetwerk je buurt, dan kun je diverse vormen van informatie verwachten. Die kan bestaan uit een informatiekrant, een informatieavond, via lokale media, op de websites en via folders in de bus. Providers presenteren zichzelf uiteraard ook en je krijgt de gelegenheid een abonnement af te sluiten nadat je je keuze bepaald hebt.
De aannemer van de gekozen provider gaat enkele maanden vooraf bij je thuis bekijken wat de beste mogelijkheid is om de glasvezel de woning binnen te laten komen en waar het modem het beste geplaatst kan worden. Het is namelijk aan de provider die je gekozen hebt om de aanleg te verzorgen en dus niet de netbeheerder. Dit deel van de aanleg verdient wel een nadere toelichting.
Ben je woningeigenaar dan kun je uiteraard zelf de beslissen waar de kabel binnenkomt en over de plek voor het modem. Let daarbij wel op dat men niets beschadigt in de meterkast. Deze ruimte komt meestal het eerst in aanmerking, maar daar liggen meerdere gevoelige leidingen. Ben je huurder van een woning, dan kan het zijn dat de eigenaar -bijvoorbeeld een woningcorporatie- daar instructies voor uitgeeft. Woon je in een appartementencomplex dan is bemoeienis van de eigenaar of de Vereniging van Eigenaren bij de aanleg vanzelfsprekend. Providers geven aan dat er voor de wijze van kabeldoorvoer in dergelijke complexen geen standaard bestaat. Zo kan een deel van de glasvezelkabel tegen de buitengevel worden aangelegd, soms zijn de bestaande telefoonleidingen te gebruiken en er zijn zelfs gevallen waar deels gebruik wordt gemaakt van afgekoppelde CV leidingen. Laat je dus goed voorlichten door de betreffende aannemer bij “de schouw”, zoals deze activiteit genoemd wordt.

De laatste stap
Is de modem geplaatst en de glasvezeltoevoer aangesloten dan is het slechts wachten op het moment dat de provider je abonnement activeert. Het installeren van je televisie, internet en telefonie kun je zelf doen of eventueel laten uitvoeren door een installatiemonteur. Het tarief voor deze dienst is per provider verschillend.

Besluit je om geen gebruik te maken van de glasvezeltechnologie, dan behoud je gewoon je bestaande aanvoer ten behoeven van je digitale verbindingen.

Tot slot
Met deze informatie ben je voorbereid op de dingen die op je af komen, waarover je moet beslissen, waar je op moet letten, wie je kunt inschakelen en welke vragen je kunt stellen. Gezien de vele aanbieders kan het nog wel een puzzel worden maar met een nuchtere kijk op de verschillende aanbiedingen, ook ten opzichte van je huidige bekabeling, kun je tot een afgewogen beslissing komen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl


Download nu deGouda App voor iOS en Android

12-05-2019 20:10