Gouda – Op dinsdag 10 juli is het klimaatakkoord op hoofdlijnen gepresenteerd. De doelstelling om minder CO2 uit te stoten is hierin verder aangescherpt, naar wel 49 procent in 2030. Zo worden de maatregelen voor verduurzaming nog strenger dan in het Regeerakkoord al het geval was. De grote vraag die bij de presentatie rondzoemde was daarom terecht: wie gaat dat betalen? De korte uitleg: u, als gasverbruiker. De lange uitleg is gelukkig een stuk minder vervelend.
Wat de regering gaat doen is de belasting op gas in stappen verhogen. Zo zal in er 2020 0,055 euro per m3 bovenop de prijs gaan en is dit in 2030 zelfs 0,20 euro per m3. Aan de andere kant wordt elektriciteit steeds goedkoper. In de komende jaren wordt er 0,027 euro per kwh van die belasting afgehaald. Bovenop deze bedragen voor gas en elektra komen nog de maatregelen uit het Regeerakkoord. Vooral bij het gas is dit voor de regeerperiode een substantieel bedrag, 0,03 euro per m3 gas.
Nu zult u zich afvragen, wat betekent dit voor de burger? Wel, Pricewise rekende voor u uit dat in 2030 een gemiddeld huishouden zo’n 408 euro extra kwijt is aan zijn gasrekening. Voor het gebruik van elektriciteit mag ongeveer 352 euro minder worden overgemaakt. Zo lijkt de transitie grotendeels in balans te zijn, al is het nog even koffiedik kijken hoe de maatregelen precies worden uitgewerkt.
Goudse woonwijken
De gemeente Gouda draagt de komende collegeperiode zijn steentje aan de transitie bij. In totaal wordt voor de transitie van gas naar elektra 1,2 miljoen euro uitgetrokken (2019-2022). Nieuwe huizen worden per 1 juli gasloos gebouwd en er wordt aan gewerkt om een bestaande voorbeeldwijk in 2025 gasloos te maken. Het doel is dat alle Goudse woonwijken in 2040 gasvrij zijn.
Investeren
Ook burgers doen er goed aan om te investeren in een duurzamer huis, zo adviseert Pricewise. Investeringen in de isolatie van vloeren, wanden en daken bijvoorbeeld kunnen stevig bijdragen. Door over te stappen op een warmtepomp, ter vervanging van de gasketel, of gebruik te maken van zonnepanelen natuurlijk. Voor deze investeringen zijn op het moment geen subsidies beschikbaar. Wel kan tegen gunstige voorwaarden een groene lening worden aangevraagd, bijvoorbeeld bij het Energiebespaarfonds. Op internet is informatie te vinden over de terugverdientijd van uw investeringen. Behalve het financiële aspect kan ook comfort een reden zijn om je huis te verduurzamen. Zo helpt vloerisolatie om de stookkosten naar beneden te krijgen, maar zorgt het ook voor een warmere vloer en vermindert het de vochtigheid in huis. Geen overbodige luxe wanneer je op de natte Goudse veengrond woont.
Tot slot een paar concrete tips voor het verduurzamen van jouw huis.
1. Zoek uit welke warmtepomp voor jouw woning geschikt is, er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, voor een uiteenlopend budget
2. Bekijk de mogelijkheden van zonne-energie. Vraag eventueel een energiemaatschappij of een lokale installateur om mee te denken
3. Isoleren vormt de basis van energieneutraal wonen. De isolatie van daken, vloeren en muren kan een alternatief vormen voor energie uit de CV ketel. Denk ook eens aan drie dubbele beglazing
4. Onderzoek of je energieverbruik minder kan. Vervang energieslurpers of zet apparatuur vaker uit. Een slimme thermostaat en slimme meter kunnen helpen om inzicht te verkrijgen in het energieverbruik.
(Bron deGouda.nl)
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
24-07-2018 11:06