Warme Nieuwjaarsduik een eitje dit jaar

De traditionele Nieuwjaarsduik is dit jaar bijna een eitje. Het zeewater is zeldzaam warm. Langs de kust is het zeewater een graad of 8, op volle zee wordt plaatselijk zelfs nog 10 graden gemeten, aldus MeteoGroup.

Het is natuurlijk niet verrassend dat het zeewater nog behoorlijk op temperatuur is. Dit heeft alles te maken met het record warme jaar dat nu wordt afgesloten. Daar kon het koudere weer van de afgelopen dagen verder weinig meer aan af doen. De gemiddelde zeewater temperatuur bedraagt rond de jaarwisseling tegenwoordig een graad of 6, aldus MeteoGroup. Zwemmen in water van 8 graden blijft uiteraard een hele beproeving maar vergeleken met de situatie in koude winters maakt het toch veel verschil. Liefhebbers van een echt koude Nieuwjaarsduik kunnen het best een kleine waterplas opzoeken. In vijvers en kleine meertjes is de watertemperatuur inmiddels gedaald tot dichtbij het vriespunt.

Overigens zijn de weersomstandigheden tijdens de Nieuwjaarsduik prima. De zon laat zich zien al steekt er wel een matige en waterkoud aanvoelende zuidwestenwind op. In de middag wordt het een graad of 3, en pal aan de kust rond 6 graden.