Waarschijnlijk twintig nieuwe Stolpersteine in 2019

Gouda – Gunter Demnig plaatst waarschijnlijk op maandag 11 maart 2019 twintig nieuwe Stolpersteine op zeven adressen in Gouda. Vijf van deze adressen zijn nieuw, op twee liggen al enige gedenksteentjes. Dat zal het totale aantal gedenksteentjes op 258 brengen verspreid over 64 plekken. 

De adressen worden:
– Burgvlietkade 79 (gezin Mohr-May en dochtertje)
– Cappenersteeg 2 (echtpaar Mol-Wolffers en zuster van de echtgenote)
– Crabethstraat 5 (gezin Kobijlinski-Naumann en twee zonen)
– Graaf van Bloisstraat 56a (gezin Lachmann-van Gelder en zoontje)
– Westhaven 59 (echtpaar Oppenheim-Blümlein)
– Sophiastraat 37 (gezin Kirchheim-Brahn en dochtertje en Helmut Rosenberg). Hier ligt al één gedenksteentje voor Heinz Lewkonja.
– Krugerlaan 66 (Rosetta de Levie). Hier liggen al vier steentjes.

Met de nieuwe plaatsing op 11 maart 2019 komen er vier Stolpersteine bij het gedenksteentje van Heinz Lewkonja in de stoep voor de Sophiastraat 37. Drie Stolpersteine voor het echtpaar Kirchheim en hun dochtertje Margit Lieselotte en één voor Helmut Rosenberg, die net als Heinz Lewkonja in 1939 alleen met een kindertransport meekwam uit Duitsland.

Advertisements

De jongens Heinz en Helmut moesten het in Nederland in hun eentje, zonder familie zien te redden. Helmut was vijftien toen hij in Nederland aankwam, Heinz dertien. Twee opgroeiende Duitse vluchtelingenjongens die samen met het gezin Kirchheim in juni 1941 van de Hoge Gouwe 99 kwamen en ruim een jaar met elkaar in de Sophiastraat woonden. De datum dat de Stolpersteine in maart 2019 worden geplaatst is nog onder voorbehoud. Voor meer informatie over de Goudse Stolpersteine zie www.goudsmetaheerhuis.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
30-10-2018 16:35