Vuurwerkvrije zones een idee?

Gouda – Het einde van het jaar is in zicht en een nieuw jaar is op komst. Voor de één een afsluiting en voor de ander een nieuw begin. Elke jaarwisseling heeft voor iedereen een andere betekenis, maar voor veel menen staat een ding centraal: het afsteken van vuurwerk.

Jong of oud, veel of weinig, iedereen kent onze vuurwerktraditie. Voor de een is vuurwerk afsteken een groot plezier, de ander vindt het een overbodig ritueel. Vuurwerkvrije zones zijn nog niet zo bekend, maar er komt steeds meer vraag naar. Ook Beatrijs -Lubbers, -kandidaat-raadslid Partij van de Dieren in Gouda, is voor het initiatief. “Het is beter voor ons allemaal, maar ook voor bijvoorbeeld de dieren. Bij vuurwerk komen zoveel giftige -stoffen vrij die niet goed zijn voor de gezondheid en het milieu. Ieder jaar is er veel letselschade: vooral ogen en vingers.”

De gemeenteraad heeft net een motie -aangenomen waarin vastgelegd is dat de gemeenteraad in het tweede kwartaal van 2018 met belanghebbenden en inwonersgroepen van Gouda in gesprek gaat over vuurwerk en de alternatieven. Beatrijs: “Wij willen weten wat de inwoners van vuurwerk en vuurwerkvrije zones vinden. Er kan niet zomaar een nieuwe regel worden ingevoerd, zonder verder te kijken. Daarom is het van belang om -hierover met de bewoners in gesprek te gaan.”

Advertisements

Alternatief
Voor de een is een jaarwisseling zonder vuurwerk geen probleem, terwijl de ander een alternatief wil. “Wij vinden het belangrijk dat er een alternatief is dat gedragen wordt door de bewoners. Zo denken wij aan een centrale vuurwerkshow op het Goudasfaltterrein. In wijken kan ook gedacht worden aan een -lichtshow waarbij inwoners samen komen. Voor dit jaar is het al een verbetering als bewoners uitgenodigd worden hun vuurwerk, liefst zonder knallen, samen op een plek in de buurt af te steken, waar het gif niet in de grond kan trekken en waar geen dieren in de nabijheid zijn.”

(Bron deGouda.nl)