Vorige maand was het zo ver: Jan van den Berge, docent tekenen en didactiek aan de Driestar Hogeschool te Gouda tot 1981 deed afstand van al die werkstukken die Driestarstudenten tussen 1960 en 1975 gemaakt hebben. Hij had ze als kostelijke kleinoden jarenlang netjes bewaard. De meeste zijn aan de achterkant voorzien van een datum en een volledige naam: Wegeman, Dis, Cramer, Melse, Noorlander, Fieret en nog veel meer.
Nu zijn de studentenwerkstukken weer terug in het gebouw van Driestar educatief en een deel ervan wordt geëxposeerd in de trappenhuizen van het instituut. Wat daar niet past, heeft een plekje gekregen op de vele gangen en hier en daar in een werkkamer, met de bedoeling de medewerkers en studenten Anno 2014 te inspireren. Ook historisch studentenwerk van Van den Berges opvolgers, Jan Veldman en Winnie Verbeek, is tevoorschijn gehaald en te bezichtigen.
Deze tentoonstelling van studentenwerk wordt aangevuld met een expositie van werk dat door docenten is gemaakt. 22 schilderijen, beelden, textiele kunst en digitale presentaties die nog niet eerder te zien waren, worden in de foyer van de hogeschool getoond.
De historische tentoonstellingen zijn op het initiatief van de voorzitter van het college van bestuur, drs. Rens Rottier, georganiseerd ter gelegenheid van de 70-jarige herdenking van de stichting van de Driestar en de presentatie van “Wees een gids!”, het tweede deel van de geschiedenis van Driestar educatief, op vrijdagmiddag 28 november. In een van de workshops op deze middag wordt aan de hand van historisch materiaal, oude methoden en kindertekeningen nader ingegaan op een interessant facet van het tekenonderwijs: de perceptiegeschiedenis van de kindertekening aan de hogeschool.