Vrij. 22-03: Film ‘Klanken van Oorsprong’ een mozaïek van verhalen

In 2019 combineert het Evertshuis diverse activiteiten in het kader van het thema INDONESIË. Op vrijdag 22 maart wordt de muzikale documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ getoond in de theaterzaal. Hierin wordt het verhaal van verschillende artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond verteld.

De film is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met swingende muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. Samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders moesten zij tussen 1945 en 1962 gedwongen terug naar hun oorspronkelijke vaderland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als “The Tielman Brothers” en “The Crazy Rockers” direct veel gehoor bij de Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock-‘n-rollmuziek.

Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (“The Blue Diamonds”) verwierven zelfs internationale roem. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen, hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

Advertisements

Tickets voor de film kosten € 8,50 per stuk, inclusief consumptie, en zijn te bestellen via: www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, Julianastraat 4, Bodegraven.

22-03-2019 09:00