Vrij.12-12: Bijzondere aan lichting museumhaven

Van 12 december tot het einde van het jaar komt de Goudse Museumhaven in een wel heel ander licht te staan. In nauwe samenwerking met de activiteitencommissie van de haven zullen de lichttechnici van Klaproos Culturele Ondersteuning met kunstlicht de schepen en karakteristieke delen van de havenomgeving inkleuren.

Het plan is al in 2013 ontstaan, maar toen bleek de tijd te kort om het idee goed uit te werken en het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Dit jaar gaat het wel lukken. Door de uitgekiende belichting zal de Museumhaven een nostalgische uitstraling krijgen en wordt het geen ‘bonte kermis’ engeen ‘geknipper en geflits’. Er is doelbewust gekozen voor een rustig beeld met antieke, bijna Rembrandteske kleurstellingen.

Het aangelichte water zal op de schepen reflecteren en het totaalbeeld van de haven zal bijna onmerkbaar van kleurstelling veranderen. Misschien is ‘sprookje’ een te groot woord, maar het komt wel dicht in de buurt. Rond het Museumhavencafé ‘het IJsselhuis’ en vanaf de Mallegatsluis is er een prachtig uitzicht op de Museumhaven met in de verte als baken molen ‘de Roode Leeuw’.

Op kaarsjesavond 12 december, na de jaarlijkse ceremonie en het ontsteken van het licht van de boom op de Markt, zal omstreeks 21 uur LichtHaven ontstoken worden. Natuurlijk met een klein feestje. Bij het Schipperswachtlokaal staat een tent, waar muziekgroepen uit de buurt, zoals Zomaar Gewoon, een optreden verzorgen. Ook daar wordt een toast uitgebracht met de mensen en instellingen die LichtHaven mogelijk gemaakt hebben. En dat zijn er heel wat. Het Doeplatform, dat al zoveel steunt aan concrete activiteiten in Gouda, Stichting Bihat (Museumhaven) Het Museumhaven-café, De Speelwinkel, de Raambuurt, de Vrienden van de Museumhaven, de kopers van de LichtHaven-lampjesbroche, de schippers en buurt-bewoners.

Kom langs bij het Museumhavencafé. In de gehele periode zijn speciale LichtHaven-arrangementen.