Vrij.11-03: JOHANNES PASSION in Woerden

De Zwijndrechte stichting Dutch Baroque brengt de Johannes Passion van Bach op vrijdag 11 maart in de Bonaventurakerk te Woerden en op zaterdag 12 maart in Zwijndrecht. Het begin van een traditie in Zwijndrecht; net zoals vorig jaar wordt de Johannes Passion opgevoerd in de Oude Kerk en zal het concert worden ingeleid door burgemeester Dominic Schrijer.

In 1724, in slechts 3 maanden tijd, schreef Johann Sebastian Bach deze passie en datzelfde jaar op Goede Vrijdag ging het stuk in première, in de Nikolaïkirche in Leipzig. Na het debuut bleef Bach wijzigingen doorvoeren aan zijn meesterstuk, waardoor er diverse versies ontstonden. Dutch Baroque voert Bach’s laatste versie uit die hij in 1749 voltooide.

Het concert wordt gespeeld op historische instrumenten; dus ook de unieke Basono grosso, de contrafagot die Bach in de versie uit 1749 voorschrijft, zal worden ingezet. In de meeste uitvoeringen is dit instrument niet te zien en te horen omdat zij bijzonder zeldzaam is. Een unicum dus! Carl Philipp Emanuel Bach beschrijft hoe zijn vader de muziek uitvoerde: ‘durchaus lebhaft’. Het orkest en het koor van Dutch Baroque zullen met nieuw inzicht een ander licht werpen op de Johannes Passion om zo tot een verrassende en vernieuwende uitvoering te komen.

Solisten zijn Anneke van Santen-sopraan, Alexander Schneider-counter-tenor, Raphael Höhn-tenor (evangelist), Jonathon Adams-bas en Kees Jan de Koning-bas. Jonge topsolisten zullen zich presenteren met het Dutch Baroque Orchestra. Bach voerde zijn Passion uit met de twee koren van de Thomas- en Nikolaikirche. De samenstelling van kamerkoor Dutch Baroque Vocal Consort is daarmee vergelijkbaar. Vanuit dit historische perspectief zullen zij de inhoud van het aangrijpende muziekwerk met dynamiek en tekstexpressie dicht bij het publiek brengen. Kaarten zijn vanaf € 12,- in de voorverkoop te bestellen via de website www.dutchbaroque.nl