Vrij.10-10 en Za.11-10: Openingsweekend 750 jaar Oudewater

Vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober staat Oudewater in het teken van het openingsweekend, dat de aftrap vormt voor een jaar lang feest voor iedereen.

Kinderen vormen het getal 750
Vrijdag 10 oktober om 11:00 uur worden op alle basisscholen in Oudewater en Hekendorp leskisten uitgereikt door figuren uit de rijke historie van het IJsselstadje. Het is de opmaat voor een jaar lang extra leerplezier in de klassen. Aan het begin van de middag gaan de kinderen – bijna 1.000 leerlingen bij elkaar – in een herrieoptocht richting de sportvelden van voetbalvereniging UNIO, waar ze samen levensgroot de cijfers 750 vormen. Hier wordt een luchtfoto van gemaakt, als blijvende herinnering aan Oudewater 750 jaar stad.
Nacht van de geschiedenis

Vrijdag 10 oktober om 18:30 uur gaat het programma verder op de Markt. Oudewater heeft een rijke historie en tijdens de inmiddels traditionele Nacht van de Geschiedenis nemen de Vrienden van Oudewater oude en jonge bezoekers mee in de geschiedenis. Op acht locaties in het centrum worden markante, leuke en indrukwekkende verhalen gebracht over de historie van Oudewater. Het evenement eindigt aan de Waardsedijk waar aansluitend de officiële opening van Oudewater 750 jaar stad plaats vindt.
Burgemeester Pieter Verhoeve opent jubileumjaar

Advertisements

Vrijdag 10 oktober om 20:30 uur is de officiële opening van Oudewater 750 jaar stad. Tegenover het stadskantoor staat een groots openluchtpodium óp het water. Het water speelt dan ook een grote rol in de show, waarbij het publiek wordt meegenomen in de 750 jaar historie van de stad. Er is een officieel openingsmoment door burgemeester Pieter Verhoeve, veel muziek en theater, een vooruitblik op het jubileumjaar en een knallend slot!

Oude Ambachtenmarkt op zaterdag 11 oktober
Zaterdag 11 oktober tussen 10:00 uur en 17:00 uur gaat het centrum van Oudewater 750 jaar terug in de tijd. In de straten van de historische binnenstad vindt het publiek meer dan 150 Oude Ambachten en taferelen. Via verschillende stadspoorten kom je als bezoeker binnen en loop je langs de meest vreemde beroepen en taferelen uitgebeeld door de plaatselijke bevolking zoals een chirurgijn, een kwakzalver, een baker, bedelaars en ga zo maar door.

De bekende Oudewaterse Moord wordt vertelt, plaatselijke ondernemers komen naar buiten met ‘hun vak’ en er is een samenwerking met het Zuiderzeemuseum, zij komen met 20 oude ambachten.
Programma openingsweekend 10 en 11 oktober 2014

Het volledige programma van het openingsweekend ziet er als volgt uit:

• Vrijdag 10 oktober 2014 om 14:00 uur
Fotomoment met alle scholen
Locatie: sportvelden voetbalvereniging UNIO

• Vrijdag 10 oktober 2014 om 18:30 uur
Nacht van de geschiedenis i.s.m. Vrienden van Oudewater
Locatie: Markt / centrum

• Vrijdag 10 oktober 2014 om 20:30 uur
Officiële opening
Locatie: Waardsedijk / Gracht tegenover het stadskantoor

• Zaterdag 11 oktober 2014 om 10:00 uur
Oude ambachtenmarkt
Locatie: Markt / straten rondom het centrum

Over Oudewater 750 jaar Stad
In 2015 viert heel Oudewater feest! De stad Oudewater bestaat dan 750 jaar. Een unieke gebeurtenis in een unieke stad. Stichting Oudewater 750 jaar Stad organiseert gedurende het feestjaar van oktober 2014 tot en met september 2015 tal van evenementen en culturele activiteiten en realiseert educatieve- en kunstprojecten. In het jubileumjaar is veel ruimte voor nieuwe en bestaande initiatieven en activiteiten van verenigingen, stichtingen, bedrijven, middenstand, organisaties en particulieren. Voor meer informatie kijkt u in het programma dat als bijlage is toegevoegd of op www.oudewater750jaar.nl.