Vr. 6-10: Tentoonstelling ‘Naar de natuur’ in het Boomkwekerijmuseum

Boskoop – Met trots presenteert het Boomkwekerijmuseum de tentoonstelling ‘Naar de natuur’ van Sierk Schröder, de belangrijkste portretschilder uit de 20ste eeuw. In aquarel en tekening wordt een bijzonder onderdeel van zijn veelzijdige en omvangrijke oeuvre belicht. Het portretteren van de natuur was voor Sierk Schröder, schilder, tekenaar, niet minder belangrijk dan het werk dat hem bekend maakte. ‘Als je ouder wordt, wordt alles een’, zei hij eens. De expositie is te zien van 6 oktober t/m 19 november in Boskoop.

De titel van de tentoonstelling verwijst niet alleen naar het onderwerp, maar ook naar Schröders opvattingen over het tekenen naar de natuur: het op een herkenbare manier opnieuw vormgeven aan de natuur, waarbij een getrouwe weergave van een vorm of een menselijke figuur het innerlijk reflecteert.

De aquarellen en tekeningen van bomen, struiken en bloeiende takken, van vruchten, landschappen, schelpen en zelfs mossen op dode stronken tonen Sierk Schröders liefde en respect voor de natuur ten voeten uit. Ze zijn poëtisch en diep ontroerend van aard.

Sierk Schröder 1903-2002
Zonder enige twijfel was hij de belangrijkste en meest gevraagde portretschilder van de twintigste eeuw. In opdracht schilderde hij de portretten van vele prominenten uit de verschillende maatschappelijke sectoren van de Nederlandse samenleving en daarbuiten. Ook schilderde hij veel familieportretten, waaronder kinder- en babyportretjes.

Indrukwekkend is zijn vrije werk waarin de menselijke figuur centraal staat. Daarnaast ontstonden naakt- en natuurstudies, landschappen, vrije portretten en zelfportretten. Behalve olieverfschilderijen maakte hij aquarellen, houtskool-, krijt- en pasteltekeningen, waaronder de meesterlijke pastels op ongeprepareerd linnen, een techniek die hij ontdekte en eerst in zijn latere jaren verder zou uitwerken.

Dwars tegen alle stromingen in, die zich vooral na de Tweede Wereldoorlog voordeden, bleef Sierk Schröder trouw aan de traditie. Eindeloos bleef hij tekeningen, studies en schetsen maken bij zijn voortdurend streven naar de hoogste kwaliteit en het verleggen en combineren van traditionele grenzen naar de eigen tijd. Deze oefeningen, de rode draad door zijn kunstenaarsbestaan, stelden hem in staat om een indrukwekkend en zeer eigentijds oeuvre tot stand te brengen.

Steeds vaker wordt Sierk Schröder genoemd als de schilder, tekenaar, die een brug vormde tussen de traditie en de hedendaagse herwaardering van de figuratieve schilderkunst, waaronder ook de portretkunst. Dat verklaart mede de grote en alsmaar groeiende belangstelling voor zijn werk.

Boomkwekerijmuseum
Deze unieke tentoonstelling, georganiseerd in samenwerking met de Stichting Sierk Schröder, is te zien van 6 oktober t/m 19 november 2017 in het Boomkwekerijmuseum. Het zal niet verbazen dat dit museum over de boomteelt gevestigd is te Boskoop, reeds meer dan vijfhonderd jaar het belangrijkste aaneengesloten boomkwekerijgebied van Nederland.

Adres: Reijerskoop 54, Boskoop. Tel. 0172 217 756
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00 tot 16.30 uur,
Extra openstelling op zondag 22+29 oktober en op 5+12+19 november: 12.00 tot 16.30 uur
Entree: € 7,50, Museumkaarthouders: € 2,50