Vr. 29-9: Start vrijwilligersproject ‘Fietsen Alle Jaren’ Gouda

Gouda – Op vrijdag 29 september vindt om 15.00 uur de start plaats van het vrijwilligersproject ‘Fietsen Alle Jaren’ Gouda, op de Markt, bij de trappen van het stadhuis. Landelijk projectleider van Fietsen Alle Jaren Henk Zandvliet vertelt iets over het project, wethouder Hilde Niezen zal samen met verhalenvertelster Janny Dercksen de starthandeling verrichten in de fietsriksja.

Wat is Fietsen Alle Jaren?
Dit is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om mensen met een beperking en ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met een of twee passagiers gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.
In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er inmiddels al zo’n 500 rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

Ook in andere Europese landen en (Noord- en Zuid-) Amerika (zie de kaart onderaan de homepagina van www.fietsenallejaren.nl ) zijn honderden van dergelijke projecten gestart.

Nu dus ook in Gouda
Een drietal vrijwilligers: Taco van Popta, Danielle Ravestein en Jenny Schoemaker zijn, ondersteund door het landelijk bureau van Fietsen Alle Jaren, in 2016 enthousiast aan de slag gegaan om geld bijeen te brengen voor een elektrische fietsriksja. Het aankoopbedrag voor de fietsriksja is gesponsord door het Rabofonds Gouwestreek, GoudaPot en de Jac. Bezemerstichting. Ook de Gemiva-SVG heeft in natura haar bijdrage geleverd, onder andere door een stalling plus oplaadpunt voor de riksja kosteloos ter beschikking te stellen. De firma Thiers heeft de riksja geleverd en zorgt voor het onderhoud en technische bijstand.

Wie wil de wind door zijn of haar haren voelen?
Inmiddels zijn er meer dan tien vrijwilligers gevonden om met de riksja te rijden, zij hebben een degelijke training gehad van de Fietsersbond Fietsschool.
Dus vanaf 29 september kunnen we van start gaan met het inplannen en verzorgen van de gratis fietsriksjaritten in Gouda en omgeving.

Doelgroep: Gouwenaars die zelf niet meer (kunnen) fietsen, oud of jong. Zo nodig kan een begeleider mee. De lengte van de rit is, in overleg, ongeveer 1 uur, en u kunt thuis opgehaald worden (in Gouda).

Aanmelding voor een fietsrit kan nu al via de website www.fietsenallejaren.nl , binnenkort kan men zich ook telefonisch opgeven.