Vr. 15-12: Gouda bij Kaarslicht

Gouda – De historische Goudse binnenstad is op vrijdag 15 december voor de 62ste keer het decor van het mooiste lichtfeest van Nederland. Voorafgaand aan het ontsteken van de lichtjes van de metershoge boom op de Markt is er een sfeervol en gevarieerd programma voor jong en oud vanaf 14.00 uur door de hele binnenstad.

Het openingsconcert vindt dit jaar plaats in de Gouwekerk (aanvang 14.30 uur) met een verrassende mix van artiesten. Het biedt ook vast een vooruitblik naar de ceremonie bij de boom op de Markt.

Zaterdagmiddag 16 december is de Gouwekerk ook het toneel van de tweede editie van ‘de afterparty’. Een concert van de Goudse muziekkorpsen De Pionier en Caecilia, die die dag optreden als één orkest, samen met popkoor Flexible Sound met een speciaal kerstprogramma. Voor het eerst zal dit jaar één van de mooiste muziekpodia die Gouda rijk is, de muziektent in het Houtmansplantsoen, deel van het programma uitmaken. Een aantal beginnende bandjes van het ‘bandproject’ (Goudse Popschool) zal daar op geheel eigen wijze kerstliedjes ten gehore brengen.

Advertisements

Als de avond is gevallen gaan de lichten op het Marktplein uit en wordt het historische Stadhuis verlicht door 1500 Gouda kaarsen. De ceremonie begint traditiegetrouw rond 18.30 uur met samenzang. Vanaf 19.00 uur begint de ceremonie bij de boom, die muzikaal wordt opgeluisterd door de zangers Martin van Os en Amand Hekkers (tenoren) en Bora Balci (Bass-bariton). Brass Band Schoonhoven begeleidt hen en het kinderkoor van de Ridderslag. Gouds talent Pelle van Esch, met zijn trombone winnaar van het Prinses Christina concours, zal ook tijdens de ceremonie te horen en zien zijn. Het geheel staat o.l.v. stadsbeiaardier en pianist Boudewijn Zwart.

Stadsdichter Hanneke Laroux schrijft een Kaarslicht gedicht, burgemeester Schoenmaker vertelt het kerstverhaal en ook kinderburgemeester Romaissa zal bij de ceremonie aanwezig zijn. Dan is het tijd om de lichtjes in de metershoge boom uit zusterstad Kongsberg te ontsteken. Rond tien voor acht tellen we met de burgemeesters van Gouda en Kongsberg af voor de ontsteking van de tienduizend (uiteraard energiezuinige) lichtjes. Na afloop van de ceremonie bij de kerstboom zijn er nog tal van optredens en afsluitende feesten in de stad. Ook dit jaar zal de ceremonie bij de boom vanaf ca. 18.30 uur te zien zijn bij TV West in een live registratie.