Vr. 13-4: Lezingen ‘Leve(n)de Tuin!’

Krimpen aan den IJssel – Meer natuur in de tuin en rond de woning. Ook in kleine tuinen in de bebouwde kom kan de natuur met eenvoudige aanpassingen worden binnengehaald. Wat is nu leuker dan genieten van vogels, vlinders en vleermuizen in en om de eigen tuin. Veel mensen willen dat wel maar weten niet hoe ze dat het beste voor elkaar kunnen krijgen. Anderen zijn bang voor extra onderhoud. Daarom geven de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) en Operatie Steenbreek op 13 april een aantal presentaties met als motto ‘Leve(n)de Tuin!’.

Men hoort daar welke soorten vogels, bijen, vlinders en andere dieren er rond de woning en in de tuin voorkomen. Dat zijn er misschien meer dan verwacht, want je ziet een soort vaak pas als je er iets over weet.

Na deze eye opener krijgt men praktische tips over beplanting en plantkeuze voor een natuurrijke tuin, en over het renoveren van de woning met behoud van vogels en vleermuizen. Er zijn lijsten aanwezig met bomen en planten die geschikt zijn voor de tuin en belangrijk zijn voor bijen, vlinders en vogels. Met informatie over bloeitijd, beplantingsvorm, natuurwaarde, sierwaarde en standplaats (zon, schaduw, etc.). Deze lijsten, de lezingen en aanvullende informatie zijn na de lezingavond te raadplegen op de websites van de NVWK (www.nvwk.nl) en Operatie Steenbreek (www.steenbreekkrimpenaandenijssel.nl).

Klimaatverandering

Men vergroot met een groene tuin niet alleen de biodiversiteit in stad of dorp, men draagt ook bij aan een oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering. Zomerbuien worden feller en een groene tuin houdt water beter vast dan tegels. Daardoor vermindert het risico van overbelasting van het riool en dus het risico dat rioolwater in kelders, sloten en vijvers terechtkomt. Een groene tuin vangt ook fijnstof af, zorgt voor minder hittestress en vermeerdert de waarde van het huis.

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal worden. Dat lijkt ver weg, maar het betekent dat gemeenten de komende jaren samen met bewoners woningen ‘energieneutraal’ gaan maken, vooral door betere isolatie. Daar hebben we allemaal baat bij. Met de tips die men krijgt behouden we de vogels en vleermuizen en kunnen we woningen zelfs aantrekkelijker voor hen maken, tegen nauwelijks extra kosten. Laat u dus inspireren op vrijdag 13 april!

Informatie

Locatie van de lezingen is de Raadzaal van gemeentehuis Krimpen aan den IJssel. Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Jaap Graveland (06-53 57 92 85) na 20.00 uur.

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar persbericht@goudafm.nl

13-04-2018 19:20