Vr. 13-03: Nationaal Autisme Congres

Nationaal Autisme Congres: over sociale inclusie van kinderen met autisme, (de)stigmatisering… en meer!

Op vrijdag 13 maart vindt het Nationaal Autisme Congres plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Naast wetenschappers en zorgverleners uit de praktijk komen er dit keer ook veel mensen aan het woord die zelf autisme hebben. Het programma bevat internationale topsprekers en een aantal primeurs, zoals de innovatieve workshop over sociale inclusie van kinderen met autisme, door prof. Carolien Rieffe. Ook komen tijdens dit congres de laatste inzichten op het gebied van behandelingen bij mensen met autisme, waaronder EMDR bij ASS, aan bod.

Het Nationaal Autisme Congres wordt voor de 20e keer georganiseerd en is bedoeld voor artsen, psychologen, zorgverleners en therapeuten, maar ook voor leerkrachten, schoolbesturen en pedagogisch medewerkers. Het programma is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Autist gezocht! Over de-stigmatisering
Dr. Roy Richard Grinker (socioloog) is één van de plenaire sprekers tijdens het congres. Hij doet onderzoek naar (de)stigmatisering, vroeger en nu. Tegenwoordig zien we steeds meer werkgevers die zich in de werving van nieuw personeel richten op mensen met autisme. Welke invloed hebben socialisme en kapitalisme op (de)stigmatisering?

Volgens dr. Peter Vermeulen, moeten we ons niet alleen bezighouden met de verschillen tussen mensen, maar ook op wat mensen met autisme verbindt met anderen: het nastreven van geluk. In zijn presentatie gaat hij dieper in op hoe we het welzijn van autistische mensen gedurende de hele levensduur kunnen vergroten.

Workshops
Deelnemers kunnen kiezen uit diverse workshops. In de workshop EMDR en ASS delen Ella Lobregt – van Buuren & Liesbeth Mevissen de nieuwste inzichten over trauma en traumabehandeling bij mensen met autisme. Prof. Carolien Rieffe geeft een workshop over sociale inclusie en kinderen met autisme. Hierin bespreekt zij met de aanwezigen hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook kinderen met autisme zich welkom voelen op school en zich op sociaal gebied beter kunnen ontwikkelen.

Overige workshops: ‘Autisme en extreem gedrag’, “Consultatie bij extreem gedrag’, ‘Leraren als medebehandelaars’ en ‘Pivotal Response Treatment (PRT)’.

Aanmelden Nationaal Autisme Congres: https://www.nationaalautismecongres.nl/inschrijven/

 

13-03-2020 09:00