Voorschriften kunstgrasvelden 13 jaar lang genegeerd

Gouda – ‘Bizar en frustrerend’, vindt bestuurder Kees van Oostenrijk het negeren van de voorschriften voor kunstgrasvelden. Zijn brancheorganisatie voor recycling van autobanden in Nederland, Recybem stelde deze al in 2007 op. Ze zijn echter keer op keer genegeerd: “We hebben het in 2007, in 2009 en in 2013 gepubliceerd”. Pas nu een sportveldbeheerder is veroordeeld gaan gemeenten om. Zo ook Gouda.

De problemen met sportveldbeheer kwamen aan het licht bij de rechtszaak tegen een sportveldbeheerder in Enschede, in december vorig jaar. Al snel werd duidelijk dat veel meer sportveldbeheerders zich niet aan de voorschriften houden en daarmee dus evengoed strafbaar kunnen zijn. Op kunstgrasvelden ligt een zogenoemde infill, die van oorsprong is gemaakt van gerecylede autobanden, rubbergranulaat genaamd. Voorschriften van de autobandenbranche hadden moeten voorkomen dat het materiaal van het veld, in het milieu terecht zou komen. Sportveldbeheerders- en eigenaars hebben hiervoor een zorgplicht. De sportveldbeheerder in Enschede werd veroordeeld toen rubbergranulaat in de sloot naast het veld werd gevonden.

Ook Gouda in de fout
Na een rondgang in Gouda bleek dat ook hier de voorschriften niet worden nageleefd. Sportpunt Gouda stelde daarop dat sinds 2015 een milieuvriendelijke en gecertificeerde infill wordt gebruikt. Navraag bij de gemeente Gouda leert dat het hierbij gaat om TPE, een kunststof gemaakt van gerecycled kunstgras, kortom: plastic. Gecertificeerd of niet, buiten de velden is het niet milieuvriendelijk. Een groot deel van de Goudse velden bevat nu deze nieuwe infill.

Recybem
De gemeente Gouda verwijst in hun reactie verder naar een rapport uit december 2019. Kees van Oostenrijk klinkt hoorbaar gefrustreerd als het op dit onderwerp komt: “Al in 2007, toen er ook zo’n oprisping was, hebben wij een zorgplichtdocument gemaakt, hoe je om moet gaan met rubbergranulaat. Daarin stond hoe de constructie van een kunstgrasveld eruit moet zien om te zorgen dat het rubbergranulaat niet buiten de velden komt”. Oftewel: “In het zorgplichtdocument uit 2007 staan exact dezelfde maatregelen!”.

Gepaste maatregelen
De focus van media op het soort infill is wat de branchevoorzitter betreft dan ook niet het punt van de rechter. “Wij hebben geen probleem met de gerechtelijke uitspraak, maar wel als die gericht wordt tegen rubbergranulaat. De rechter wordt door de media verkeerd geïnterpreteerd”, vindt hij. “Het gaat om alle infill materialen”. Onderzoek van het RIVM bevestigt dat rubbergranulaat met ‘gepaste maatregelen’ inderdaad gebruikt kan blijven worden. De maatregelen die 13 jaar lang massaal in de wind zijn geslagen.

Wethouder sport
Maar waarom is dat eigenlijk? Van Oostenrijk: “Ik denk dat het vastzit op budgetten voor het veldbeheer. De wethouders van sport zijn blijkbaar niet zo duurzaam ingesteld”. Hij hoopt dat met de nieuwe maatregelen rubber granulaat in de toekomst zal worden blijven gebruikt, want de autobanden moeten gerecycled. Sportveldbeheerders zijn soms al goed bezig, vindt de bestuurder. “Als ze echt heel goed bezig zouden zijn zouden ze rubbergranulaat gebruiken van autobanden, want dat is beter dan nieuwe infill te gaan produceren”.

Cijfers
Er worden jaarlijks 500 miljoen oude autobanden gerecycled in Europa
Nederland telt zo’n 2.200 kunstgrasvelden, op 1.900 ligt rubbergranulaat
Op ieder voetbalveld ligt ongeveer 100.000 kilo rubbergranulaat

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

27-01-2020 16:50