‘Virtual reality gaat de wereld veranderen’

door Weekblad deGouda / Marja Baars

IMG_5571Overal natuur, waar ik ook kijk. Ik geniet van die heerlijk rustgevende omgeving in IJsland.  Maar in werkelijkheid ben ik daar niet. Dat wil zeggen, fysiek sta ik in het kantoor van VRSpace aan de Crabethstraat in Gouda.  Met een bril op mijn hoofd en controllers in mijn handen. Ik maak kennis met de virtuele werkelijkheid.

Ik heb het geluk bij VRSpace kennis te mogen maken met virtual reality. “Dit is nog maar het begin”, voorspelt Darius Heydarpour, oprichter en eigenaar van VRSpace, een Gouds bedrijf dat zich specialiseert in VR-technologie en daarin voorop loopt.. “Wij leveren de hardware, bouwen apps en ontwikkelen oplossingen voor VR.”

“Virtual reality gaat de wereld veranderen.” Daar is Darius zeker van. We hebben de afgelopen 120 jaar geleefd met film, met platte bewegende beelden. Voortaan transporteren we onszelf naar een andere wereld.  De toepassingen zijn oneindig. Webshops waarin je kunt rondlopen, kleding ‘passen’ en bestellen. Games of films waarvan je echt onderdeel bent. Een concert meemaken, terwijl je thuis op de bank zit.  Lopen door de woning die je misschien zou willen kopen. Ervaren hoe het is om als vluchteling in een opvangkamp te wonen. “VR werkt heel goed. Het gevoel dat je het echt meemaakt is heel sterk.” In het begin zijn mensen soms een beetje misselijk van de VR-ervaring. Maar dat gaat over als je vaak de bril opzet, belooft Darius. “Je krijgt VR-benen.”

Virtueel echt
Ik sta op een kale grasvlakte in IJsland. In de verte zie ik een wit robothondje. Het hondje komt naar me toe en kwispelt met zijn staartje. Hij wil dat ik een stok opraap en weggooi. Dat doe ik voor hem, en enthousiast holt hij de stok achterna om hem weer bij mij te brengen. Ik geniet van de heerlijk rustgevende omgeving. Overal natuur, waar ik ook kijk.  In werkelijkheid ben ik daar niet, maar het voelt wel zo. Vervolgens transporteer ik mezelf op de bodem van de oceaan. Ik sta op de voorsteven van een gezonken schip. Om me heen zie ik zilverkleurige visjes zwemmen. Plotseling wordt het donker. Er komt een enorme walvis naar me toe en ik kan geen kant op. Het voelt als echt gevaar. Later zal mijn brein zich herinneren dat ik daar echt stond. Virtueel echt.

Palmer Luckey
Al in de jaren negentig interesseerde Darius zich voor VR. Eerste pogingen wereldwijd kwamen niet van de grond, omdat de computers nog niet krachtig genoeg waren. Dat heeft geduurd tot 2013, het jaar waarin Palmer Luckey in Californië (Amerika) een VR-bril in elkaar knutselde. De tijd was rijp voor VR en sindsdien is het heel snel gegaan. “Ik had mezelf beloofd dat als de techniek zover zou zijn, ik voorop zou lopen. Ik heb in 2013 het prototype van Palmer Luckey besteld. Daarmee zijn we gaan experimenteren. Zo bouwde mijn bevriende ingenieur Willem J. van Bortel één van de eerste VR Telepresence Robots die met de bril bestuurd kan worden. Inmiddels hebben we heel veel VR-techniek in huis.”

Heycom Business Technology BV
Het gesprek vindt plaats in de futuristische demo-ruimte van VRSpace aan de Crabethstraat. In hetzelfde pand zit het hoofdbedrijf van Darius Heydarpour: Heycom Business Technology BV, dat sinds 1996 bedrijfsnetwerken levert voor het mkb. In 2013 is VRSpace begonnen als opleidingsplek voor jonge gamestudenten en VR-ontwikkelaars. “In de komende jaren wordt dit een miljoenenindustrie”, verwacht  Darius. De apparatuur voor thuisgebruik is niet extreem duur. Een goede VR-helm heb je al voor 700 euro (de vraag is groot, het aanbod nog klein), samen met een computer van 1200 euro heb je volgens Darius een hoge kwaliteit beelden. Een goedkoper alternatief De Samsung Gear VR, een bril waarin je je mobiel kunt klikken, kost 95 euro. VRSpace levert zelf kartonnen brilletjes om de telefoon in te klikken voor 12,95 euro.

VRSpace staat veel met demo’s op beurzen en evenementen. Men heeft bijvoorbeeld een auto- en een flightsimulator. De belangstelling ervoor is steeds enorm. Vanaf komende zomer gaat VRSpace speciale dagen organiseren in de Goudse regio waar iedereen de nieuwste virtual reality technieken kan uitproberen. Ook worden er workshops gegeven. Belangstellenden kunnen hiervoor een kaartje kopen via www.vrspace.nl/demo.

VRSpace (7)