Vier keer per uur een trein tussen Gouda en Alphen aan den Rijn

Gouda – De treinfrequentie tussen Gouda en Alphen den Rijn gaat vanaf 4 september verdubbelen. In beide richtingen rijdt dan tot 19.00 uur op werkdagen vier keer per uur een trein. ’s Avonds en in het weekend blijft de trein in beide richtingen twee keer per uur rijden. De uitbreiding van de dienstregeling is onderdeel van de plannen waarmee de provincie Zuid-Holland, samen met NS, ProRail en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Gouda het openbaar vervoer verbeteren.

De frequentieverhoging geeft reizigers meer mogelijkheden om op dit traject te reizen. Wat het precies voor de reis betekent, is vanaf 25 augustus zichtbaar in de NS reisplanner.

Nieuwe stations
Sinds december 2016 rijdt NS met R-net treinen over dit traject. De provincie Zuid-Holland besteedde dit traject aan voor een periode van 15 jaar. In juli heeft ProRail om de frequentieverhoging mogelijk te maken aanpassingen gedaan aan het spoor, de seinen, de beveiliging en de spoorwegovergangen. De frequentieverhoging is een volgende stap in de kwaliteitsverbetering op deze lijn. Later volgt de opening van twee nieuwe stations. In december 2017 gaat het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk open en in het voorjaar van 2018 station Waddinxveen Triangel.

Advertisements

Aanpassing buslijnen
Door de frequentieverhoging zal een aantal reizigers eerder voor de trein dan voor de bus kunnen kiezen. De buslijnen rond het traject Alphen aan den Rijn – Gouda worden in december 2017 aangepast, zodat ze goed aansluiten op de trein en samen met de trein een goed totaalpakket aan openbaar vervoer in de regio bieden. De huidige buslijn 186/187 van Oegstgeest via Waddinxveen naar Gouda blijft gehandhaafd, maar rijdt straks tot station Boskoop. Doorgaande reizigers naar Gouda kunnen daar overstappen op de trein. Vanaf station Boskoop blijft de bus voorlopig nog een uurdienst rijden via station Waddinxveen en door de wijk Zuidplas naar station Gouda. De provincie, de gemeenten en Arriva hebben er daarmee voor gekozen deze lijn tijdelijk te handhaven als extra reismogelijkheid. De huidige lijnen 177 en Q-liner 382 blijven dezelfde route rijden, lijn 175 eindigt straks bij station Waddinxveen. De exacte wijzigingen aan de buslijnen worden in het najaar door Arriva aan de reizigers gecommuniceerd.