Video: Verkiezingsbeloftes Gouda: Afval en milieu

Gouda – Komend voorjaar staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma en worden we ongetwijfeld weer overladen met prachtige politieke beloftes. Maar wat zeggen die beloftes eigenlijk? En wat maken de bedenkers ervan waar?

In een nieuwe reeks artikelen onderzoeken we wat de Goudse lokale partijen vier jaar geleden hebben beloofd en of ze hun beloftes zijn nagekomen.

In het vorige deel ontrafelden we de beloftes voor (woon)lasten van alle partijen. In deel IV van deze serie: Afval en milieu. Wat hebben de partijen beloofd en wat is er waargemaakt? In deze vieo komen GroenLinks, Gouda Positief, D66, Christenuie en VVd aan bod.

 

GroenLinks Gouda
De piekbuien en hitte door het veranderende klimaat moeten opgevangen worden door meer groen en water in de stad. Daar wilde GroenLinks veel geld voor uittrekken. Er is ondertussen een groenfonds ingesteld. Dat groenfonds moet ervoor zorgen dat Gouda groener wordt. Groeninitiatieven van Goudse burgers worden hierbij gesteund. Er zou ruim een miljoen euro in dit fonds gestoken moeten worden. Versteende plekken zouden dus aangepakt moeten worden in onder andere de binnenstad, Korte Akkeren, Kort Haarlem, de Kadebuurt en Gouda Noord. Kijk om je heen, en ervaar. Is het een beetje groener geworden?

De partij was verantwoordelijk voor het project ‘Afval Scheiden Loont’. Het doel was om in 2020 voor 75% afval te scheiden. Een duidelijk plan, maar niet iedereen in Gouda was hier tevreden mee. Dat geldt niet alleen voor verschillende politieke partijen, maar vooral veel inwoners waren niet tevreden. De kans op een burgeropstand is nog niet verkeken.

Ook had wethouder Hilde Niezen beloofd de kleppen van de Gft-containers aan te passen, omdat het ontwerp zeer slecht was. Het afval kon op geen fatsoenlijke manier in de containers geworpen worden. Ze was er mee begonnen, maar de klus is nooit volledig afgemaakt.

Gouda Positief (GoPo)
Gouda Positief was het eens met het ideaalbeeld dat afval scheiden loont, maar de manier waarop was niet zoals GoPo het voor zich ziet. Ze wilden op zoek naar nieuwe mogelijkheden om op die manier het scheiden van afval aantrekkelijker te maken voor de burger.

De partij zou vier jaar geleden interesse hebben in een nieuwe partner voor het ophalen van het Goudse afval, omdat het contract met Cyclus eventueel niet verlengd zou worden. Denk bijvoorbeeld aan Stichting Singelpark. Het feit is dat Cyclus nog steeds langs de Goudse straten gaat om het afval op te ruimen in de gehele stad. De partij streefde naar betere afspraken tussen beide partijen en die zijn er uiteindelijk ook gekomen.

Op milieu had GoPo verder weinig te melden in hun beloftes.

D66 Gouda
Het ophalen van afval moest verbeterd worden, in samenwerking met Cyclus. Al die zakken met plastic op de straten van Gouda gaf geen chique beeld. Het kwam te vaak voor dat er grote zakken met plastic dagenlang op de stoep lagen. Het is niet gelukt om dit probleem op te lossen. Er liggen nog steeds veel plastic zakken op straat. Niet overal meer, maar er zijn nog wel plekken waar dit gebeurt.

D66 wilde het aantal bomen in zowel de binnenstad als de buitenwijken vergroten en de groenoppervlakte actief uitbreiden. Op hun website lieten ze weten daar actief mee bezig te zijn geweest. De bodem daalt en dat is slecht voor onze stevige stammen. D66 was bezig met een Bomenbeleid, waarbij er kritischer gekeken moet worden naar het neerhalen van bomen tijdens een verbouwing van bijvoorbeeld straten, pleinen of rioolvervanging. In de praktijk hebben de ambtenaren van de Gemeente deze nieuwe visie nog niet helemaal in het hoofd zitten gelet op de vele protesten, bijvoorbeeld: de Nieuwehaven, de Kadebuurt en het Gloriantplantsoen rondom boomkappen in Gouda. D66 hou vol, wellicht een powerpointje naar de uitvoering?

ChristenUnie Gouda
Een van de beloftes van ChristenUnie was dat er meer aandacht moest komen voor water (en waterrecreatie). Dat is gelukt: de motie ‘Gouda leeft met water’ is unaniem aangenomen. Er is een plan ontwikkeld hoe Gouda op een slimme manier met het vele water om kan gaan.

Verder wilde de ChristenUnie zich inzetten voor het niet verder laten toenemen van overlast en vervuiling door vliegverkeer boven Gouda.

‘Een snelweg van vliegtuigen over Gouds grondgebied’ is volgens raadslid Christiaan Quick (what’s in a name) een reëel scenario: vanuit duurzaamheid wordt gezegd dat vliegtuigen zo snel als mogelijk, en dus via de kortst mogelijke route, naar het volgende oriëntatiepunt moeten vliegen. De kans dat Gouda zo’n snelweg met vluchten naar het zuiden over zich heen krijgt zou volgens Quick vrij groot zijn, gezien de strategische ligging van onze stad.

Van de CU mogen vliegtuigen dus met een grote boog om Gouda heen vliegen. Dan maar wat minder duurzaam… De uitkomst van deze wens is nog ongewis. En nu, de CU ziet ze nog steeds vliegen boven Gouda.

VVD Gouda
De VVD vond het belangrijk om inwoners en bedrijven te stimuleren om hun omgeving schoon te houden. Dat laatste namen meerdere binnenstadondernemers zo serieus dat ze hun papier en karton wekelijks keurig bij de stapels legden van andere ondernemers die voor het ophalen ervan wél betaalden. Gelukkig sprong voormalig ChristenUnie raadslid Theo Krins -in zijn rol als voorzitter van de Samenwerkende Binnenstadondernemers- bij om dit op te lossen, waardoor iedere ondernemer per 2022 zelf betaalt voor het ophalen van papier en karton. En Krins de VVD een handje hielp om hun doelstelling te behalen.

Tenslotte was er een stevige no-go bij de VVD voor het plaatsen van windmolens binnen onze gemeentegrenzen. Not in my backyard, moeten ze gedacht hebben. Dat is gelukt.

Volgende week deel 2 van video: Afval en Milieu

22-01-2022 13:30