Victory Centrum Goverwelle ziet zich gedwongen deuren te sluiten

Gouda – Victory Centrum Goverwelle moet sluiten. Het centrum dat sinds 2013 in het voormalige wijkgebouw onder de Goverwelletoren zit, heeft een huurachterstand opgelopen bij verhuurder Woonpartners en moet nu van de rechter binnen een week het pand ontruimen.  

Victory Centrum is behalve een sportschool ook een centrum dat kansarme jongeren op weg helpt door hen een stageplek te bieden. Verder  is het een plek die oud en jong in de wijk een stukje huiselijkheid biedt.

Experimenteel
Met name de vergoeding van het jongerenproject is niet van de grond gekomen, constateert Joost Walraven van Victory Centrum Goverwelle teleurgesteld op de Facebookpagina. Hij schrijft vanaf 2013 alle werkzaamheden te hebben bekostigd uit de omzet van de sportschool en andere projecten. In 2016 vonden hier 62 jongeren een stageplusplek. De jaren daarvoor waren er gemiddeld tussen de 20 en 40 stagiaires.   ”Nooit zijn wij bezig geweest met het ontwikkelen van een verdienmodel op het gebied van onze tak welzijn”, schrijft Walraven. “Dit enerzijds omdat onze werkwijze experimenteel was (ik wilde eerst met harde resultaten komen alvorens er geld voor te vragen) en anderzijds wilde ik niet per jongeren betaald worden (omdat de jongeren dan meteen een product zouden worden).”

Verdienmodel
Nu wordt de stekker uit Victory Centrum Goverwelle getrokken. “Niet omdat wij dit willen, niet omdat onze werkwijze niet aanslaat, ook niet omdat wij niet succesvol zijn met de resultaten die wij behalen. Sterker nog, die zijn bijzonder goed. Maar in de wereld van instanties, hulpverlening, politiek, jeugdzorg, veiligheid, gaat het er helaas niet over hoe een kind zo goed mogelijk geholpen word, maar meer hoe het verdienmodel in stand gehouden kan worden, hoe gelikt het plan op papier staat, hoe je er binnen de politiek het meest mee kan scoren.”

Een actie van deelnemers en leiding om Victory Centrum Goverwelle in de Goverwelletoren te houden, heeft het niet gered.