Vergeer Holland wint kortgeding over extra oude kaas

Den Haag 22 oktober 2015

In het kortgeding dat het Woerdense kaasbedrijf Wijngaard Kaas B.V. had aangespannen tegen haar concurrent Th. Vergeer en Zonen B.V. (Vergeer Holland) uit Reeuwijk is door de Rechtbank Den Haag bepaald dat de eis van Wijngaard Kaas volledig is afgewezen.
Wijngaard Kaas had een verbod geëist op het voeren van de aanduiding X.O. door Vergeer Holland. De rechtbank is van mening dat X.O. een afkorting is van ‘Extra Old/Extra Oud’ en een kenmerk beschrijft, te weten de soort en hoedanigheid van kaas in termen van rijpingsduur/leeftijd.

Mr. Thera Adam-van Straaten (advocaat Vergeer Holland): ‘De rechtbank gaf aan voldoende redenen te hebben om de merkregistratie van X.O. door Wijngaard Kaas in twijfel te trekken gezien de beschrijvendheid van X.O.’
Vergeer Holland voert binnen haar kwalitatief hoogwaardige kaasassortiment een X.O.-lijn voor haar extra oude kaas. Vergeer Holland heeft aangetoond dat in Europa verschillende kazen worden verhandeld met gebruikmaking van het teken X.O.
‘Daarnaast is eveneens bewezen dat X.O. binnen de gastronomie direct wordt geassocieerd met ‘extra oud’. Kortom een algemene aanduiding die de leeftijd van voedings- en drankwaren aangeeft’, aldus Adam-van Straaten.

De conclusie van de rechtbank Den Haag is dan ook dat Wijngaard Kaas geheel in haar ongelijk is gesteld en dat Vergeer Holland geen beperkingen worden opgelegd in het voeren van haar X.O.-assortiment.
De vorderingen van Wijngaard Kaas zijn volledig afgewezen en daarnaast is Wijngaard Kaas veroordeeld in de proceskosten van Vergeer Holland.