Op mijn elfde jaar besloot ik om vegetariër te worden. Ik vond vlees sowieso niet lekker maar de hoofdreden was dat ik het zielig vond voor de dieren. Ik hielp destijds mee op een lokale -kinderboerderij en kon me toch niet voorstellen
dat je die beesten zou op eten.
Eten in een restaurant in de jaren 80 was wel een dingetje, de Hollandse keuken kende geen -vegetarische gerechten dus men verviel dan volledig fantasieloos in het vlees weglaten (dan bleven de frieten en een beetje slappe groenten over) en soms werd dit dan vervangen door een omelet (Yeah). Uit eten gaan gaf al buikpijn op voorhand in
die periode.
Ook moest je altijd jezelf verdedigen tegenover andere mensen. Alle grapjes en opmerkingen heb ik ontelbare keren gehoord inclusief afkeurende blikken of erger. Als je een keertje de griep had was altijd standaard de vraag van de huisarts, familie of vrienden of je wel goed at en misschien toch niet een diertje wilde nuttigen. Al was het maar voor even (dit gedrag sterkte mij overigens altijd in mijn missie en daarom heb ik het wellicht ook al 37 jaar volgehouden).
De jaren 90 kenmerkte zich voor mij door de opkomst van de Aziatische keukens. De Indiase keuken bevat heerlijke vegetarische gerechten en daarna kwam ook de Thaise keuken erbij. Al snel werden beide mijn favoriet. Uit eten gaan werd weer een feest en er volgende een inhaalslag met het aantal restaurant bezoeken. De standaard Nederlandse/Franse restaurants, zoals er ook vele in Gouda zijn, bleven gek genoeg een beetje hangen en innoverende niet met hun vegetarisch aanbod.
In Gouda hadden we in de jaren 90 eventjes een vegetarisch restaurant tegenover de Sint Jan. Voor een stad als Gouda toen ver zijn tijd vooruit maar helaas ook weer verdwenen. De Gouwenaars waren er wellicht nog niet klaar voor.
Aan het begin van deze eeuw begonnen de -supermarkten een aanbod vegetarische producten te ontwikkelen. In het begin legde ze die tussen het vlees. Alsof je dat als vegetariër prettig zou vinden, hilarisch. Na een aantal jaren kwam AH op het idee om het apart te leggen. Hulde voor het inzicht. Overigens er zijn nog steeds supermarkten die -denken dat je de vegetarische producten fijn tussen de dooie kippen, koeien en andere beesten moet leggen.
Hoe staat het er nu voor?
De lokale business events en herenclubs leven in hun food aanbod nog steeds in de jaren 80. Volstrekt geen aanbod voor de vegetariër laat staan iemand die vegan wil eten. Op mooie evenementen als bijvoorbeeld Gouda Culinair heb je ook nu nog als vegetariër/veganist weinig te zoeken. Een paar hapjes en snacks en dat was het dan. Ik denk, jullie missen de boot.
Want de afgelopen zeven jaar is er landelijk gezien een duidelijke maatschappelijke verandering aan de gang. Het is niet meer vreemd als je zegt dat je -vegetariër bent, sterker nog de twintigers van nu kiezen zelfs in grote getalen voor het -strengere vegan. In Gouda zijn stap voor stap al drie -vegetarische/vegan lunchrooms geopend.
Deze week ben ik samen met mijn dochter naar het nieuwe Vegan/Vegetarische restaurant SNCKBR 4
in Utrecht geweest. Een groot en modern -restaurant, gezellig ingericht en uitsluitend een vegan en -vegetarische kaart. Lekker eten van alle continenten met passie bereid en door een goede gastvrouw aangeboden. Voor mij een belevenis, je kunt gewoon alles van de kaart kiezen! Maar er is meer en daar gaat het hier om!
Dit restaurant is altijd vol. Sterker nog, klanten zijn bereid om 45 minuten te wachten op een tafeltje. Of om mijn punt nog duidelijker te maken. De -eerste week toen SNCKBR 4 open ging stond er iedere dag een lange rij wachtende buiten op het Vredenburg. Alsof er een preview was voor een nieuwe mobiele telefoon.
Hier liggen kansen! Ik zeg Koeien & Kaas wordt Planten & Tofu in Gouda.
Door Garro Wiersema