Veganistische schoenen veroveren vanuit Gouda de wereld

Gouda herbergt de meest verrassende bedrijven. Zo is het enige veganistische schoenenbedrijf van Nederland (Eco Vegan Shoes) dat sinds een jaar in ons land zit, gevestigd in een compact kantoorgebouw aan de Crabethstraat. Van hieruit wordt de verzending van de duurzame schoenen over de hele wereld verzorgd. Alex Blanker is de directeur en het is zijn ambitie om dit soort schoenen ‘mainstream’ te maken. Vooral onder jonge twintigers leeft volgens hem de behoefte om milieubewust te shoppen. Die zijn dan ook een belangrijke doelgroep.

Wie bij dier-, milieuvriendelijk en duurzaam denkt aan lompe schoenen in dubieuze kleuren, zit helemaal verkeerd. De schoenen die Alex en Paul Smit, een van zijn drie medewerkers, laten zien zijn kleurrijk (ook fel rood en appeltjesgroen) en sierlijk van vorm. Het grote verschil met de schoenen van de grote merken zit in het materiaal dat is gebruikt en de manier waarop ze zijn gemaakt. Eco Vegan Shoes (ooit opgericht door Phil Loyley in Groot-Brittannië) laat de schoenen niet maken in China, zoals het overgrote deel van de schoenenbranche dat doet. De fabrieken voor deze duurzame schoenen staan in Portugal en Indonesië. Waarbij, verzekert Alex Blanker, steeds wordt gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden en salaris. “Ze worden op een nette manier gemaakt”, zegt Alex die de fabriek in Portugal zelf bezocht.

‘Je moet ergens voor staan’
De schoenen zijn zo gemaakt dat ze jaren mee kunnen. Dat betekent dat mensen minder vaak nieuwe kopen, maar dat neemt Alex voor lief. “Je moet ergens voor staan.” Veganistische schoenen worden van onder meer microvezel, katoen en kunststof gemaakt. Die stoffen belasten het milieu minder dan leer, legt Paul uit. “Veel mensen denken dat leer een restproduct is van koeien die toch al voor het vlees worden gehouden. Dat is niet zo. De koeien worden speciaal voor het leer groot gebracht.” En een koe te eten geven, kost het milieu het nodige.

Advertisements

Schoenenman
Drie mensen (de vierde, oprichter Phil, doet de inkoop en het onderzoek vanuit Engeland) werken aan de verspreiding van deze schoenen over Nederland en van daaruit over de rest van de wereld. In Gouda houden ze kantoor, de schoenenvoorraad staat in een bedrijfshal in Etten-Leur. Het bedrijf staat nog maar aan het begin. De website voor Nederland is nog niet helemaal af en komt binnenkort online. Daarna komt er een Duitse site en meer landen zullen volgen. “Het is mooi om bij dit soort initiatieven betrokken te zijn”, zegt Alex. “Ik ben op zich niet zo’n schoenenman”, geeft hij aan. Om zich meteen te bedenken: “Maar ik denk dat ik meer schoenen heb staan dan menig vrouw.”