Gouda – Het is nu ongeveer een maand geleden dat wethouder Hilde Niezen Gouwenaars een brief stuurde over duurzaamheid. In die brief werden de mogelijkheden voorgelegd om te vergroenen (in de tuin) en het huis te verduurzamen. Hoe waren de reacties op de brief en wat kunnen de aangedragen groepen precies voor je doen?
Sommigen vonden het betuttelend, anderen waren enthousiast. De duurzaamheidsbrief van de wethouder wijst inwoners op de mogelijkheden voor vergroening en verduurzaming van huis en tuin. ‘Als u kijkt naar uw energieverbruik, kan het dan ook anders?. En als u een tuin heeft; misschien kan die nog wat groener, meer water vasthouden, of juist meer regenwater door laten?’, zo viel te lezen.
Geïnteresseerden komen terecht bij drie groepen: de energiecoaches, de ‘Klimaatroute’ of de tuinambassadeurs. Die eerste twee draaien om hetzelfde onderwerp, verduurzaming van het huis. Hiervoor kwamen in drie weken tijd 90 aanvragen binnen. De tuinambassadeurs helpen de tuin te vergroenen. Zij ontvingen in diezelfde tijd ruim 50 aanvragen. Geen slechte respons. Wat kun je van de teams verwachten?
Energiecoach
Energiecoaches zijn vrijwilligers die speciaal zijn getraind voor energieadvies. Yvonne Metaal van de Gemeente Gouda legt uit wat de energiecoach doet: “Als je nog helemaal niet over duurzaamheid hebt nagedacht, laten we een energiecoach binnenkomen; die vertelt ook iets over gedrag en ook iets over hele simpele dingen zoals radiatorfolie, de brievenbusborstel, ledlampen en dat soort dingen. Als je al verder bent kom je bij de Klimaatroute terecht”.
Klimaatroute
De Klimaatroute is als enige van de drie een landelijke organisatie. Zij kan wat meer de diepte in om invulling te geven aan verduurzamingsmaatregelen. Ook proberen zij bewoners te bewegen zich bij hun duurzame buren aan te sluiten, zegt Yvonne: “De Klimaatroute wil nu zelfs behoorlijk wat mensen inzetten om huis aan huis per straat te vragen. Als er mensen een aanvraag hebben gedaan, of er meer mensen in die straat dat willen”.
Tuinambassadeurs
De tuinambassadeurs adviseren over vergroening van de tuin. Het is belangrijk dat mensen bij interesse hun gegevens meesturen voor een goed advies, zegt Christa Schut, hun coördinator: “De tuinligging, wat de wensen zijn, of er stenen uitgaan, of een gevel bekleed wordt, dat soort dingen. Sommigen vragen ook naar dakvergroening, sedum daken; de vragen zijn heel divers”. In coronatijd wordt het advies in principe digitaal gedaan, maar tuinambassadeurs kunnen ook ter plekke meedenken.
Een mooie bijvangst: dankzij de brief zijn twee nieuwe energiecoaches gerekruteerd en twee nieuwe tuinambassadeurs ingeschreven. In september worden nieuwe activiteiten verwacht.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
21-07-2020 15:30